Berberegravad lax
Berberegravad lax har en självklar på buffébordet. Laxen serveras på små baguetter med kryddröran, som består av bland annat bebere, ingefära och vitlök.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2006
Ingredienser
10 portioner
1 bit ingefära (1 bit motsvarar ca 10 cm)
4 vitlöksklyftor
4 msk berbere (se Tips)
2 msk mirin (alkoholfritt sött risvin/sake)
2 1/2 dl strösocker
1 1/3 dl salt
1 kg fryst, tinad benfri laxfilé
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Berbere är en etiopisk kryddblandning som finns i vissa välsorterade butiker. Du kan också blanda den själv.
För 2 dl: Mortla 1/2 dl red hot chili pepper (chili flakes), 6 kryddnejlikor, 3 msk korianderfrön, 1/2 tsk malen spiskummin, 1 tsk kryddpeppar, 2 msk hel svartpeppar, 2 tsk malen ingefära, 1 msk salt, 1/2 tsk riven muskot, 1/2 msk kardemummafrön, 1 tsk vitlökspulver och 2 msk torkad basilika. Förvara mörkt och svalt i en lufttät burk.
För 2 dl: Mortla 1/2 dl red hot chili pepper (chili flakes), 6 kryddnejlikor, 3 msk korianderfrön, 1/2 tsk malen spiskummin, 1 tsk kryddpeppar, 2 msk hel svartpeppar, 2 tsk malen ingefära, 1 msk salt, 1/2 tsk riven muskot, 1/2 msk kardemummafrön, 1 tsk vitlökspulver och 2 msk torkad basilika. Förvara mörkt och svalt i en lufttät burk.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Mycket gott, en självklarhet på buffébordet, och julbordet.
Gun
2007-12-19