Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Berberegravad lax

Berberegravad lax har en självklar på buffébordet. Laxen serveras på små baguetter med kryddröran, som består av bland annat bebere, ingefära och vitlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kör skalad och skivad ingefära, skalad vitlök och hälften av berberen i en matberedare. Tillsatt mirin och mixa till en slät kryddblandning.
  2. Blanda kryddblandningen med socker, salt och resten av berberen.
  3. Täck laxen med kryddblandningen och låt stå i kylen i 2 dygn. Vänd laxen efter 1 dygn. Torka av överskottet av den smakrika kryddblandningen innan laxen skivas upp.
  4. Servera gärna laxen på små baguetteskivor med till exempel Gurksambal.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Berbere är en etiopisk kryddblandning som finns i vissa välsorterade butiker. Du kan också blanda den själv.
För 2 dl: Mortla 1/2 dl red hot chili pepper (chili flakes), 6 kryddnejlikor, 3 msk korianderfrön, 1/2 tsk malen spiskummin, 1 tsk kryddpeppar, 2 msk hel svartpeppar, 2 tsk malen ingefära, 1 msk salt, 1/2 tsk riven muskot, 1/2 msk kardemummafrön, 1 tsk vitlökspulver och 2 msk torkad basilika. Förvara mörkt och svalt i en lufttät burk.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 bit ingefära (1 bit motsvarar ca 10 cm)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk berbere (se Tips)
  • 2 msk mirin (alkoholfritt sött risvin/sake)
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/3 dl salt
  • 1 kg fryst, tinad benfri laxfilé
Lägg till i inköpslistan