Baba au rhum (Romkaka)
.jpg)
Baba au rhum är en klassisk fransk romkaka. Med kraftfulla toner av vanilj, korinter, russin och rom är det här en riktigt läcker dessert. Servera med syrliga bär och lättvispad grädde.
.jpg)
Ingredienser
6 portioner
Deg
2 1/2 dl vetemjöl + mjöl till formen
1 dl mjölk
10 g färsk jäst
2 ägg
75 g mjukt smör
1 krm salt
1 msk socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl korinter
1 dl russin
Lag
2 1/2 dl vatten
3 dl socker
1 1/2 dl rom
Till servering
lätt vispad grädde
färska bär
Gör så här
00:20:00
00:05:00
00:20:00
00:15:00
00:15:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
4 stSmakar som jag önskar. Ätit den någr ggr i Frankrike, några misslyckade försök på rest i Sverige. Så här ska den smaka. Samlade dock jästen i mjölken, verkar vara bättre ordning i receptet så.
Håkan
Jag följde receptet slaviskt och har just tagit ut kakan ur ugnen, smakade på lite spill i kanten: super!!! Kakan m sockerlagen plus god rom (själv klart mörk fr Cuba eller ngn av de karibiska öarna).
Besse
Ologiskt upplägg på receptet. Lös istället jästen i mjölken och vispa äggen. Blanda sen samman de två "vätskorna" med det siktade mjölet. Använd mörk eller gyllene rom.
Cathrine
Det var märkligt att smula ner jästen i mjölet. Borde man inte ha fått lösa upp jästen i mjölken istället? Degen blev ganska hård, hade svårt att vispa in äggen efteråt. Fick vispa superlänge. Men till slut blev denna kaka ändå mycket uppskattad, antagligen pga den härliga sockerlagen!
Ulrika