Åses vilda korv med blomkålsmos | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Åses vilda korv med blomkålsmos

Ett härligt recept på korv av vilt med krämigt blomkålsmos. Du gör rätten av bland annat krokfjälster, enbär, öl, bacon, rådjursfärs, fläskfärs, blomkål och grädde. Mättande och gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 20 korvar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Korv: Lägg fjälstren i kallt vatten ca 15 minuter. Spola igenom dem med kallt vatten några gånger.
  2. Låt enbären dra i ölet ca 20 minuter.
  3. Koka potatisen mjuk, med skalet på, i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Skala och mosa den lätt med gaffel.
  4. Skala och hacka löken. Skär baconet i bitar. Blanda detta med enbär, öl och potatis. Rör ner rådjursfärs, fläskfärs, kryddpeppar, svartpeppar, nejlika, mejram och salt.
  5. Mixa i omgångar i en matberedare. Blanda sedan till en jämn smet.
  6. Trä upp krokfjälstret på korvhornet. Stoppa smeten i fjälster till 15-20 cm långa korvar. Bind om ändarna på korvarna med bomullssnöre. Låt ligga i kylskåp 1 dygn så att smakerna mognar.
  7. Lägg korvarna i en kastrull och fyll på med kallt vatten så det täcker. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn och låt sjuda ca 45 minuter.
  8. Mos: Skär blomkålen i buketter och koka i grädden med smör under lock tills de är mjuka.
  9. Häll av grädden i en skål och mosa blomkålen i kastrullen med en stöt eller en gaffel. Häll tillbaka grädden och blanda till ett grovt mos. Vill du ha ett slätare mos så kör blomkål och grädde i en matberedare.
  10. Krydda med muskot, salt och peppar.
  11. Stek ev korven och servera med moset, grovkornig senap och gärna stekt lök eller mjölksyrade grönsaker.

Tips

Saknar du korvstoppare? Korven går också bra att göra i plastfolie. Lägg en klick korvsmet på ett ark plastfolie. Forma till en korv med blöta händer. Rulla ihop och vrid ändarna på folien (som en smällkaramell). Låt ligga 1 dygn i kylen. Ta bort plastfolien
innan korvarna sjuds och följ sedan receptet i övrigt.

Ingredienser

Portioner: 20 korvar
Korv
  • 10 meter krokfjälster
  • 10 krossade enbär
  • 4 dl öl
  • 2 1/2 potatisar
  • 3 silverlökar
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 600 g rådjursfärs (eller annan viltfärs)
  • 700 g fläskfärs
  • 1 1/2 tsk grovstött kryddpeppar
  • 2 tsk grovstött svartpeppar
  • 2 tsk malen nejlika
  • 2 tsk mejram
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 7 vitpepparkorn
Blomkålsmos
  • 1 kg blomkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1/2 tsk malen muskot
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan