Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgfilé med vinbärssås

Ett smarrigt och mättande middagsalternativ med smak av vilt. Servera stekt älgfilé tillsammans med polenta, grönsaker och en härlig vinbärssås. Supergott!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Vinbärssås: Bryn sockret i en kastrull. Häll på vinet under omrörning. Tillsätt buljongen och kryddorna. Koka ihop tills halva volymen återstår. Sila bort kryddorna.
  3. Rör ut maizenan i lite vatten. Vispa ner det i såsen. Koka upp. Låt sedan sjuda.
  4. Bryn köttet runt om i stekpanna. Linda in köttet i aluminiumfolie och efterstek köttet ca 35 minuter i ugnen. Använd gärna köttermometer, vid 65-70°C är köttet rosa.
  5. Polenta: Koka upp vattnet och smöret till polentan. Häll i grynen under omrörning. Låt grynen sjuda i 6-7 minuter. Krydda med salt och peppar.
  6. Grönsaker: Dela broccolin i små buketter. Strimla paprikorna och rödlöken. Tärna moroten och zucchinin. Stek grönsakerna mjuka i olivoljan.
  7. Låt köttet "vila" 15 minuter innan det skärs upp. Rör i smöret i såsen så att den blir blank.
  8. Servera köttet med sås, polenta och grönsaker.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g älgfilé eller oxfilé
Vinbärssås
  • 1 msk socker
  • 6 dl viltbuljong eller köttbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl svarta vinbär
  • 2 kanelstänger
  • 1 nypa timjan
  • 3 enbär
  • 2 msk smör
  • 3 msk maizena majsstärkelse
Polenta
  • 6 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 dl polentagryn
  • salt och peppar
Grönsaker
  • 125 g broccoli
  • 1 gul paprika
  • 1 liten rödlök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan