Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgfilé med kanel- och vinbärssås samt rotfruktskaka

Tycker du om vilt? Det här receptet på älgfilé tillsammans med en sås på kanel och vinbär passar bra till såväl fest som fredagsmys. Servera älgfilén och såsen tillsammans med en härlig rotfruktskaka och njut!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här-texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Börja med vilt­rubben. Stöt enbären i en mortel och blanda med resten av ingredienserna till rubben samt 1 msk salt och 2 tsk svartpeppar. Ställ åt sidan.
  2. Sås: Koka upp vatten, fond, vin, vinbär, kanelstång, timjan och enbär. Låt koka ihop så att ca 4 dl återstår.
  3. Tillsätt socker. Koka upp och sila av såsen. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Sjud ca 2 minuter.
  4. Rotfruktskaka: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp grädden med vitlöken.
  6. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Blanda dem med grädden. Krydda med 2 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Koka upp.
  7. Häll i en smord ugnssäker form och ställ mitt i ugnen 45-60 minuter.
  8. Älgfilé: Sätt ugnen på 125°C.
  9. Putsa köttet. Skär filén i ca 5 cm tjocka skivor.
  10. Rulla köttet i vilt­rubben och bryn runtom i en stekpanna i 2 msk olja. Lägg i en ugnssäker form. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen.
  11. Ställ in i ugnen 20-25 minuter, tills köttets innertemperatur är 60°C. Ta ut och låt vila ca 15 minuter inlindat i smörpapper.
  12. Skär svampen i bitar/skivor. Fräs den i 1 msk smör några minuter. Salta och peppra. Värm såsen. Rör ner 2 msk smör och ev hackade körsbär. Skär köttet i skivor och servera med rotfruktskaka, svamp och sås.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g älgfilé
  • ca 200 g färsk karljohanssvamp eller annan svamp
  • 2 msk smör
  • rapsolja
  • salt och peppar
Viltrubb
  • 1 msk enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
Kanel- och vinbärssås
  • 6 dl vatten + 2 msk konc kalvfond
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 kanelstång
  • 1 krm timjan
  • 3 enbär
  • 1 1/2 msk socker
  • majsstärkelse (Maizena)
  • ev 1/2 dl hackade körsbär
Rotfruktskaka
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl vispgrädde
  • 600 g potatis (fast sort)
  • 3 morötter (à ca 100 g)
  • 3 palsternackor (à ca 100 g)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?