Adventskaka med saffran och nötter
En fenomenal kaka som du kan duka fram på adventfikat. En krämig fyllning bestående av bland annat saffran, vaniljsocker och grädde breds på botten tillsammans med äppelbitar och nötter. En briljant kombination av sött, syrlig och knaprigt.
Ingredienser
9 bitar
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g smör eller margarin
2 ägg
Saffranskräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 äpplen (à 150 g)
1 1/2 dl blandade nötter
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Supergod och saftig!
Catharina
2022-11-27Det är en riktigt god kaka . Har gjort kakan flera gånger ,många som gillar den . Jag utesluter saffran och tillsätter 2 tsk vaniljsocker i krämen istället . Kakan smakar ungefär som vaniljhjärtan
Birgitta
2015-12-01Det här var en riktigt kalasgod kaka! Lite som ett kinderägg: Den ser inte så mycket ut innan man skär upp den, men sedan är den full av godsaker. Gjorde den med blandade nötter (mandel, valnötter, pistagenötter). Om man inte tål nötter skulle jag testa med solrosfrön och kanske pumpafrön, för att få lite av den knapriga nötigheten i alla fall.
Alexandra
2010-12-27