Adventskaka med saffran och nötter

34
8
Adventskaka med saffran och nötter

En fenomenal kaka som du kan duka fram på adventfikat. En krämig fyllning bestående av bland annat saffran, vaniljsocker och grädde breds på botten tillsammans med äppelbitar och nötter. En briljant kombination av sött, syrlig och knaprigt.

Adventskaka med saffran och nötter

Ingredienser

9 bitar
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g smör eller margarin
2 ägg

Saffranskräm

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker

Fyllning

4 äpplen (à 150 g)
1 1/2 dl blandade nötter

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri mjölk och vispgrädde.
Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risdryck. Byt ut grädden mot havre- eller sojagräddersättning.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

34

Kommentarer

Catharina

2022-11-27

Supergod och saftig!

Birgitta

2015-12-01

Det är en riktigt god kaka . Har gjort kakan flera gånger ,många som gillar den . Jag utesluter saffran och tillsätter 2 tsk vaniljsocker i krämen istället . Kakan smakar ungefär som vaniljhjärtan

Alexandra

2010-12-27

Det här var en riktigt kalasgod kaka! Lite som ett kinderägg: Den ser inte så mycket ut innan man skär upp den, men sedan är den full av godsaker. Gjorde den med blandade nötter (mandel, valnötter, pistagenötter). Om man inte tål nötter skulle jag testa med solrosfrön och kanske pumpafrön, för att få lite av den knapriga nötigheten i alla fall.

Testa liknande recept

Sockerkaka
Chokladbaklava
Saffransscones
Snabb saffranssmak