Adventskaka med saffran och nötter

En fenomenal kaka som du kan duka fram på adventfikat. En krämig fyllning bestående av bland annat saffran, vaniljsocker och grädde breds på botten tillsammans med äppelbitar och nötter. En briljant kombination av sött, syrlig och knaprigt.

Ingredienser
9 bitar
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker eller brun farin
2 tsk vaniljsocker
175 g smör eller margarin
2 ägg
Saffranskräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk strösocker
1/2 g saffran
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 äpplen (à 150 g)
1 1/2 dl blandade nötter
Gör så här
00:35:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stSupergod och saftig!
Catharina
Det är en riktigt god kaka . Har gjort kakan flera gånger ,många som gillar den . Jag utesluter saffran och tillsätter 2 tsk vaniljsocker i krämen istället . Kakan smakar ungefär som vaniljhjärtan
Birgitta
Det här var en riktigt kalasgod kaka! Lite som ett kinderägg: Den ser inte så mycket ut innan man skär upp den, men sedan är den full av godsaker. Gjorde den med blandade nötter (mandel, valnötter, pistagenötter). Om man inte tål nötter skulle jag testa med solrosfrön och kanske pumpafrön, för att få lite av den knapriga nötigheten i alla fall.
Alexandra
Det här var en riktigt kalasgod kaka! Lite som ett kinderägg: Den ser inte så mycket ut innan man skär upp den, men sedan är den full av godsaker. Gjorde den med blandade nötter (mandel, valnötter, pistagenötter). Om man inte tål nötter skulle jag testa med solrosfrön och kanske pumpafrön, för att få lite av den knapriga nötigheten i alla fall.
Alexandra
Riktigt god! Vi tog cashewnötter, vilket blev gott och lyxigt!
Fredrik
Jag skulle så gärna göra denna kaka, men, utesluta allt vad nötter heter, skulle det gå för sig?
Maywie
Ny adventsfavorit! God kombination med saffran och äpple. Nästa gång provar jag med farinsocker istället.
Jeanette
Detta var en riktig höjdare. Vaniljkrämen med saffran blev en bra kombination tillsammans med äpplena. Jag använde 1 dl vanligt strösocker och 1 dl farinsocker, vilket gav en god smak och fin färg.
Kerstin