Närheten är storheten

I hela vårt land finns det handlare som vet att det är närheten på sin ort, gemensamheten i lokalsamhället och möjligheten av att få vara en del av folks vardag som är storheten med ICA. Här är några av deras berättelser.

Godkänn kakor för att se filmen med Stig som besöker handlare från norr till söder.

Visste du att ICA består av 1479 fristående handlare som alla ser storheten i människorna och möjligheterna på just sin ort? Det visar de genom att till exempel:

  • Prioritera lokalproducerade varor.
  • Stötta över 5000 lokala friidrottsföreningar.
  • Engagera sig för människorna - allt från att skjutsa pensionärer till och från butiken till att hjälpa ungdomar med sina entreprenörsdrömmar.


Vi har pratat med några av våra handlare som driver olika initiativ på sina orter.

Bröderna Wieloch och Smaka på Skåne

Under 13 år har bröderna Michal och Stefan Wieloch, som är handlare på ICA-butiker i Lund och Eslöv, engagerat sig helhjärtat i att hjälpa bygdens bönder och odlare att nå ut på en bredare marknad med sina produkter. Deras mål har varit att främja närproducerat och stötta lokala producenter. För att uppnå detta introducerade de butikskonceptet "Smaka på Skåne - närproducerat och noga utvalt" i sina ICA-butiker redan 2011.

Konceptet "Smaka på Skåne" har visat sig vara en framgångsrik idé för att främja lokal matproduktion. Genom att använda sig av sigillet "Smaka på Skåne" kan kunderna enkelt se varifrån maten kommer, oavsett om det är från ett hönseri, mejeri eller en odling. Detta underlättar för kunderna att känna igen och välja lokala produkter när de handlar.

Bröderna Wieloch inte är ensamma i sitt engagemang för närproducerat. Alla 1479 ICA-handlarna runt om i landet delar deras vision och väljer att erbjuda en mängd lokalproducerade varor från sina närområden. Genom att tillsammans arbeta för att främja lokal matproduktion bidrar de till en hållbar utveckling och stärker samhörigheten med sina lokala samhällen.

Daniel Özer och Schysst framtid

En eldsjäl vid namn Daniel i Västerås har också gjort betydande insatser i sin butik. Han uppmärksammade potentialen hos ungdomarna på torget och erbjöd dem möjligheten att starta restaurangen Hamburgeriet i sin butik i Västerås. Genom samarbete med sexton andra ICA-kollegor och lokala partners stödjer Daniel Özer den ideella föreningen "Schysst Framtid". Denna förening arbetar  för att uppmuntra fysisk aktivitet och bekämpa utanförskap bland ungdomar i Västerås och dess omgivningar.

Ett konkret exempel på deras arbete är initiativet "Suburb Staff", där företag som behöver arbetskraft kan ta ett socialt ansvar genom att anställa unga personer som inte lyckats hitta arbete genom traditionella kanaler som Arbetsförmedlingen. Detta ger ungdomar möjlighet att få erfarenhet och en fot in på arbetsmarknaden samtidigt som företagen gynnas av deras engagemang och nya perspektiv.

Daniel Özer och hans samarbetspartners arbetar aktivt för att skapa en schysst framtid för unga genom att främja sysselsättning, aktivitet och inkludering. Deras insatser visar hur en individ kan göra en betydande skillnad i samhället genom att erbjuda möjligheter och skapa positiva förändringar för ungdomar och företag.

Pernilla och pensionärsbussen

I Järbo har handlaren Pernilla insett storheten i att alla äldre ska kunna handla på egen hand och därför erbjuder hon de som har svårt att ta sig till butiken skjuts.

Varje torsdagsförmiddag tar en blå minibuss med plats för åtta passagerare fyra turer. Denna veckovisa resa handlar inte bara om att handla mat, utan lika mycket om den sociala funktionen - att komma ut, träffa människor, skratta och ha trevligt. Några av dem som åker med bussen kanske inte träffar så många andra under veckan, så att även få träffa andra människor vid detta tillfälle är oerhört viktigt för dem.

Bussen har blivit så etablerad att kunderna bara hör av sig när de av någon anledning inte kan åka med. Pernilla anser att detta är en mänsklig rättighet - om man vill och kan handla självständigt, så ska man få göra det.

Genom att erbjuda skjuts till pensionärer som behöver det, har Pernilla skapat en möjlighet för dem att upprätthålla sin självständighet och delta i samhället. Det är en gest som visar omsorg och medmänsklighet, och som betonar vikten av att inte bara tillgodose de fysiska behoven hos äldre, utan också deras sociala och emotionella behov. Pernilla har på ett enkelt sätt skapat en viktig tjänst som bidrar till pensionärernas välbefinnande och livskvalitet.

Michael och charkbutiken

I Michaels ICA-butik i Färila hittar du Delins korv, en välrenommerad charkbutik med över 80 års erfarenhet. Deras sortiment inkluderar smakrika produkter som Färilakorv, prinskorv, blodpudding, pölsa, rökt sidfläsk och olika grillkorvar. Deras egna söt-starka senap är också mycket omtyckt. Det bästa med att ha charkfabrik så nära, enligt Michael, är möjligheten att erbjuda dagsfärska varor direkt till sina kunder i ICA-butiken varje dag.

Moa och ICA Maxi Arena

Moa, en stolt handlare på ICA Maxi Visby, ser storheten av en sporthall där alla ungdomar på Gotland är välkomna. Genom ICA Maxi Arena har det skapats nya möjligheter för idrotten på ön och därmed skapat många underbara idrottsminnen. Moa och ICA Maxi Visby är stolta investerare som under en tioårsperiod kommer att investera totalt 4,3 miljoner kronor i arenan. Framtiden ser spännande ut med publikfester, imponerande idrottshändelser samt nya förebilder och idoler som leder vägen för nästa generation och inspirerar fler unga att ge sig in i idrottens värld. 

ICA Maxi Arena spelar en avgörande roll som en viktig mötesplats och samlingspunkt för ungdomar, elitsatsningar och publik. ICA Maxi Visbys satsningar på idrotten fungerar som en förlängd arm mot samhället, där de aktivt arbetar för att vända utanförskap till gemenskap, främja gott ledarskap och motverka mobbning.

Målet är att skapa en starkare och mer inkluderande gemenskap genom idrottens kraft. För att tillsammans arbeta för en framtid där idrotten inte bara är en spegling av talanger och prestationer, utan också en drivkraft för positiv förändring och samhällsbyggnad. På ICA Maxi Visby betonar man att idrott är gemenskap - eller mer precist, Maximal Gemenskap.