Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Vit prinsesstårta med rabarber och jordgubbar

Vårens kalastårta nummer ett – en riktig partyprinsessa! Imponera med denna proffsiga prinsesstårta med rabarberkompott, hemkokt vaniljkräm och jordgubbar. Det lila bandet blir finast med vit marsipan, med vanlig marsipan blir den lila färgen lite dovare.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl (à 60 g)
  • 1 dl potatismjöl (à 80 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • smör och mjöl till formen

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Rabarberkompott

  • 250 g rabarber
  • 250 g frysta, tinade jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk äkta vaniljpulver

Garnering

  • röd och blå hushållsfärg
  • 200 g vit marsipan
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 färdigkavlat marsipanlock (gärna vitt)

Näringsvärde per portion

Energi: 2674 kj / 639 kcal
Protein:10 g
Kolhydrater: 68 g
Fett: 36 g
Salt: 0,29 g

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
  5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Rör ner citron- och apelsinskal.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser.
  2. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt.

Rabarberkompott

  1. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver.
  2. Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då. Låt svalna helt.

Garnering

  1. Blanda 2 delar röd hushållsfärg med 1 del blå. Färga den vita marsipanen med detta tills den är lila. Lägg i plastfolie.
  2. Vispa grädden fast. Blanda grädden med 1⁄2 dl av vaniljkrämen (för 10 portioner). Halvera jordgubbarna.

Bygg tårtan så här:

Anvisningen gäller för 10 portioner. Se gärna Buffés matfilm på hur man fyller och dekorerar tårtan här.

  1. Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen.
  2. Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.
  3. Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.
  4. Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.
  5. Dela den lila marsipanen i 2 bitar. Rulla ut till ca 25 cm långa rullar. Kavla ut varje rulle på lätt florsockrat underlag till en 2 mm tjock platta, ca 40 x 4 cm. Skär så att det blir ca 2 1⁄2 cm breda "band" med raka kanter. Snurra försiktigt banden från mitten och lägg runt tårtan. Nyp ihop skarvarna.
  6. Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll "hålet" med jordgubbar. Sikta över lite florsocker.

För alla

Gör glutenfri: Använd en glutenfri tårtbotten. Kontrollera innehållet i tårtlocket eller kavla eget lock av marsipan.
Gör laktosfri: Välj laktosfri mjölk och grädde.
Innehåller ägg och mjölkprotein.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer