Recept

Mandeltårta med vaniljrabarber och flädergrädde


Den här mandeltårtan är rena rama dessertdrömmen med supertrion rabarber, fläder och jordgubbar. Dessutom är den glutenfri och lätt att göra till många. Mandelmjölet är bottnen ger en mazarinliknande smak och karaktär – somrigt så det förslår!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2016.

Ingredienser

6-8 bitar
  • 3 äggvitor
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk konc flädersaft
  • 1/2 l färska jordgubbar

Vaniljkokt rabarber

  • 350 g rabarberstjälkar
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk färskpressad citronjuice

Till garnering

  • myntablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa äggvitorna till ett vitt fluffigt skum med elvisp. Vänd försiktigt ner mandelmjöl och socker. Häll smeten i en smord avlång form, ca 12x30 cm (eller rund, ca 24 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
  3. Vaniljkokt rabarber: Ansa rabarbern och skär i ca 3 cm stora bitar. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut fröna.
  4. Lägg vaniljstång, frön, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och lägg i rabarbern. Låt sjuda på svag värme 3-5 minuter, tills den mjuknar. Ta från värmen och låt svalna i lagen.
  5. Vispa grädden och blanda med flädersaften. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lyft upp rabarbern ur lagen och låt rinna av.
  6. Lägg på hälften av rabarbern. Bred på grädden. Toppa med resterande rabarber och jordgubbarna.
  7. Till garnering: Garnera med mynta.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot vispningsbar mjölkfri ersättningsprodukt.
Innehåller ägg.

Tips

Gör drinkar på den avsvalnade rabarberlagen. Blanda i glas med muddlad lime, myntablad, ljus rom (kan uteslutas), sodavatten och krossad is.