Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Tycker du också att det viktigaste är goda tillbehör till kräftskivan? Satsa lite extra i år och byt ut den klassiska pajen mot burek med Västerbottensost! Här visar Zeina hur du gör.

Karin Webb
Eftersom jag älskar både Västerbottensost och burek var jag bara tvungen att testa dessa två ihop. Frasigt och krämigt med fyllig ost − det blev en absolut fullträff! Här hittar du hela receptet.

 

När passar burek?

− Burek passar till de flesta tillfällen, både till vardags och fest. En burek är lika god kall som varm. Jag gillar att servera min burek som en lätt lunch med en god sallad och tsatsiki. Men jag bjuder också ofta på burek som sidorätt när jag får gäster, det är alltid lika uppskattat!

Varför väljer du svenska råvaror i din rätt?

− Främst för att jag då vet var maten har producerats och det känns bra och tryggt att veta att just denna råvara inte har transporteras långa vägar innan den hamnat på min tallrik.

När väljer du svenskt vs utländskt?

− Det finns vissa råvaror jag inte kan leva utan som är svåra att hitta svenska. Till exempel granatäppelsirap, vissa orientaliska kryddsorter och basmatiris. Då blir det utländska råvaror.

− Men när det är säsong för svenska råvaror så är det självklart att jag väljer det. Nu på sommaren väljer jag till exempel de svenska tomaterna, när de är som godast. Jag älskar också att njuta av svenska äpplen när de är i säsong.

Vad associerar du till svenskproducerad mat?

− Jag associerar den svenska maten till den vackra svenska naturen och landsbygden. Jag älskar svensk landsbygd! Ibland brukar vi bila ner till Skåne för att hälsa på mina föräldrar och vägen dit är så vacker. 

Vilket är ditt bästa minne från en kräftskiva?

− Det var när jag blev bjuden på kräftskiva för första gången i mitt liv. Min vän som ordnade den hade gått "all in" och dukat superfint, pyntat, köpt hattar och tagit fram olika sånger som vi skulle sjunga runt bordet. Det var en rolig och häftig upplevelse!

Det låter som en rolig kväll! Har du något annat matminne du vill dela med dig av?

− Mitt bästa matminne är nog när jag stod i köket och hjälpte mina föräldrar med matlagningen när jag var liten.

− Mina föräldrar som kommer från Libanon serverar pitabröd till nästan allt. Men då fanns det inte pitabröd i mataffärerna, så som det finns nu. Därför brukade min mamma baka massa pitabröd en gång i månaden och fylla frysen. Jag fick hjälpa till och det bästa var när jag fick ett varmt och nybakat bröd som belöning.