Hoppa till sidans innehåll

Hur klimatsmart är soja, vad har lägre klimatavtryck, svensk mjölk eller importerad växtdryck och är avokado dåligt för miljön? Vi reder ut era frågor om växtbaserat kost.

Tips:Så kan du minska din klimatpåverkan och här kan du aktivera ditt klimatmål !

 • Kan vi verkligen göra en riktig förändring för vårt klimat genom att äta klimatsmart?

  Svaret är JA, det kan vi absolut! Cirka en tredjedel av svenskarnas klimatpåverkan kommer från vår livsmedelskonsumtion och det finns stor potential att minska den delen.

 • Hur klimatsmart är egentligen soja?

  Hur klimatsmart ett livsmedel är beror alltid på vad du jämför med! 😊 Man skulle kunna tro att vi bidrar till regnskogsskövling genom att äta mer sojaprodukter, men det är framför allt människans hunger efter allt mer kött och mjölk som är den huvudsakliga drivkraften bakom skövlingen av regnskog. Skogen har huggits ned för att ge plats åt köttdjur och intensiv odling av soja, som sedan blir foder till djur. Huvuddelen av den soja som odlas används som foder och endast en mycket liten del används i livsmedel. Det är inte sojabönan i sig som är problemet utan den enorma efterfrågan på foder som kräver en intensiv odling. Så som svar på frågan, sojaprodukter är ett klimatsmartare alternativ än många animaliska produkter, men ett ännu mer klimatsmart alternativ är de havrebaserade produkter. Här kan du läsa om myter om soja.

 • Vad har lägre klimatavtryck – svensk mjölk eller importerad växtdryck?

  Ser man bara till själva klimatpåverkan så är växtdrycken mer klimatsmart. Detta eftersom mjölken kommer från kossan som genom sitt idisslande står för en stor klimatpåverkan. Själva transporten står bara för en liten del av livsmedlets klimatpåverkan. Sedan finns det ju även växtdryck som tillverkas i Sverige, t.ex. Havredryck.

 • Är avokado dåligt för miljön/hur klimatsmart är avokado jämfört med kött?

  Allt vi äter har en mer eller mindre påverkan på både miljön och klimatet. Vid odling av avokado går det åt mycket vatten och under okontrollerade former sker även en del skogsskövling till förmån för avokado-odling. Så helt bra för miljön är avokadon inte. Det beror såklart alltid på vad man jämför med. Svenska rotfrukter är bäst! När det gäller klimatet är grönsaker generellt bättre än kött. Klimatpåverkan skiljer sig mycket mellan olika typer av kött. Jämför man avokado med t.ex. nötkött är avokado mer klimatsmart.