Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn.

Recept och styling Karin Bohlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Enkel lax i ugn till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1200 g laxfilé
    2 tsk salt
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra.
    3. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C.

  • Linser med citron och soltorkade tomater till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    ½ gul lök
    2 ½ dl torra gröna linser
    1 liter vatten
    1 tsk salt
    1 lagerblad
    2 tsk finrivet citronskal
    ½ dl strimlade soltorkade tomater

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka löken. Mät upp linser, vatten och salt i en kastrull. Tillsätt lök och lagerblad. Koka upp och låt sjuda 15–20 min tills linserna är mjuka. Häll av vattnet och plocka bort lagerbladet.
    2. Blanda linserna med finrivet citronskal och soltorkade tomater.

  • Basilikakräm till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 dl crème fraiche
    1 kruka basilika
    1 tsk flingsalt
    200 g färskost

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mixa crème fraiche, basilika och salt med stavmixer.
    2. Tillsätt färskost och rör till en jämn kräm.

  • Vitlöksstekta vaxbönor till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    400 g vaxbönor eller haricots verts
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    1–2 rivna vitlöksklyftor

    GÖR SÅ HÄR
    1. Ansa bönorna.
    2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bönorna i omgångar under omrörning på hög värme ca 5 min. Tillsätt vitlök mot slutet och stek ytterligare någon minut.

Laga det här

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer