Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat teriyakiwok, krämig pasta och potatisplättar på menyn.

Recept och styling Karin Bohlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter.
 
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på buffe.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda. Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Fänkålskryddad fläskkarré till 3 måltider för 4 personer

    Fänkålskryddad fläskkarré till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg benfri fläskkarré i bit
    1 msk fänkålsfrön
    2 tsk salt
    1 tsk chiliflakes

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Putsa köttet. Stöt fänkål, salt och chiliflakes i en mortel. Klappa in kryddblandningen runt om köttet och lägg i en ugnssäker form.
    3. Tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 70°C.

  • Vitlöksstekta champinjoner till 2 måltider för 4 personer

    Vitlöksstekta champinjoner till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    500 g färska champinjoner
    2 msk neutral olja
    1 msk smör
    2 vitlöksklyftor
    1 tsk kinesisk soja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Ansa champinjonerna och halvera om de är stora. Stek i olja på medelhög värme 5–10 minuter tills de får färg runt om.
    2. Sänk värmen och lägg i smör. Pressa ner vitlöken och tillsätt soja. Rör om och stek ytterligare ca 2 minuter.

  • Honungsrostad savoykål till 3 måltider för 4 personer

    Honungsrostad savoykål till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 savoykål ca 1 ½ kg
    50 g smör
    2 msk honung
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 175°C.
    2. Skär kålhuvudet i åtta klyftor, se till att de håller ihop vid roten. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt.
    3. Smält smöret och tillsätt honung och salt.
    4. Pensla kålen på snittytan med smörblandningen. Rosta kålen i mitten av ugnen ca 20 minuter.

  • Potatismos med muskot till 2 måltider för 4 personer

    Potatismos med muskot till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg mjölig potatis
    4 dl mjölk
    25 g smör
    ½ tsk salt
    2 krm finriven muskotnöt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
    2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, ca 15 minuter.
    3. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och smör. Vispa med elvisp till en slät konsistens.
    4. Smaka av med salt och muskot.

Laga det här