Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat linsbolognese, pastagratäng och italiensk bondsoppa på menyn.

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Bolognese med linser till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    150 g rotselleri
    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    ½ dl olivolja
    5 dl torkade belugalinser eller gröna linser
    1 ½ liter vatten
    2 förp krossade tomater à 500 g
    1 dl strimlade soltorkade tomater
    2 msk torkad oregano
    2 msk vinäger
    3 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och riv rotsellerin. Hacka lök och vitlök.
    2. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek rotselleri, lök och vitlök tills löken mjuknat utan att ta färg.
    3. Tillsätt linser, krossade tomater, soltorkade tomater och oregano. Koka upp och sjud ca 40 min tills linserna är mjuka. Rör då och då.
    4. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

  • Pasta till 2 måltider för 4 personer


    INGREDIENSER
    800 g pastaskruvar, t ex gemelli

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka enligt anvisning på förpackningen.

  • Parmesankräm till 2 måltider för 4 personer


    INGREDIENSER
    150 g parmesan
    4 dl crème fraiche
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Riv parmesanosten fint.
    2. Blanda crème fraiche med ost och smaka av med peppar.

  • Ugnsrostade morötter till 2 måltider för 4 personer


    INGREDIENSER
    1 kg morötter
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    1 tsk chilipulver eller chiliflakes

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°
    2. Skala ev morötterna och dela dem på längden, två gånger om de är stora.
    3. Lägg morötterna på en plåt och blanda med olja, salt och chiliflakes.
    4. Rosta mitt i ugnen ca 15 min eller tills morötterna är mjuka.

Laga det här

  • SÖNDAG Pasta bolognese på linser med ugnsrostade morötter


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats bolognese med linser
    ½ sats kokt pasta
    1/2 sats ugnsrostade morötter
    1/3 sats parmesankräm

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera pastan nykokt med bolognese, parmesankräm och ugnsrostade morötter.

  • MÅNDAG Tortillas med linser, morotskräm och gräddfil


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats bolognese med linser
    1/3 sats ugnsrostade morötter

    TILLSÄTT
    1 tsk spiskummin
    1 tsk malen koriander
    1 tsk paprikapulver
    1 riven eller pressad vitlöksklyfta
    1 dl neutral olja
    1 msk färskpressad citronjuice
    2 krm salt
    12 små tortillabröd
    2 dl gräddfil
    limeklyftor
    koriander

    GÖR SÅ HÄR
    1. Värm bolognesen och smaksätt med spiskummin, koriander och paprikapulver.
    2. Lägg ugnsrostade morötter och vitlök i en bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa slätt med mixerstav. Smaka av med citronjuice och salt.
    3. Värm tortillabröden och servera med morotskräm, bolognesen, en klick gräddfil, limeklyftor och koriander.

  • TISDAG Italiensk bondsoppa


    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats bolognese med linser

    TILLSÄTT
    1 förp kokta vita bönor ca 380 g
    6 dl vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    1/2 msk finrivet citronskal
    1 msk färskpressad citronjuice
    2 tärnade tomater
    1/2 dl hackad persilja
    surdegsbröd till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Häll av och skölj bönorna. Värm bolognesen med vatten, smulad buljongtärning, citronskal och -juice. Tillsätt bönor och tomater. Låt soppan koka upp.
    2. Strö över persilja och servera med bröd.

  • ONSDAG Pastagratäng med broccoli


    REDAN FÄRDIGT
    2/3 sats parmesankräm
    ½ sats kokt pasta

    TILLSÄTT
    250 g broccoli
    4 dl mjölk
    3 ägg
    ev 1–2 krm riven eller mald muskotnöt
    65 g rucola till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Skär broccolin i buketter och blanda med pastan i en ugnssäker form.
    2. Vispa ihop parmesankräm, mjölk, ägg och ev muskot och häll över pastan. Rör om och tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera med rucola.