Hoppa till sidans innehåll

Visst är det smidigt med gasolgrill; det går snabbt från start till färdiglagat. Men gas är ändå gas och ska behandlas med respekt. Här ger experten tips på hur du säkrar grillen!

Text: Lina Wallentinson

Tillhör du en i den växande skara som grillar på gasolgrill? Bra, då har du hamnat rätt! När grillsäsongen är i full gång kan det vara bra att du gör en enkel service på din grill.

Det viktigaste är att kolla att det inte finns något läckage på slangen eller vid anslutningarna till och från gasbehållaren, menar Magnus Olsson, brandman och säkerhetsingenjör på AGA Gas AB.

Tänk också på att behållaren alltid ska stå upprätt, då fungerar säkerhetsventilerna som de ska. När du testar är det bra att hålla till där det är fritt, det vill säga inte nära något brännbart.

– Öppna gasventilen, men bara cirka ett kvarts varv. Detta gäller både vid testning och när man grillar. Behöver du stänga gasventilen snabbt är det bra att inte behöva vrida tillbaka fjorton varv, säger Magnus.

Superknepet för att testa om slangen läcker

För att hitta eventuella läckor är det enklast att pensla med diskmedelsblandat vatten på slangen och vid anslutningarna. Börjar det bubbla är det en läcka, och då ska du omedelbums byta ut din behållare. Det finns även så kallad läckagespray att köpa, men när diskmedelsvatten funkar lika bra är det en rätt så onödig produkt.

– Var inte rädd för att böja och vrida på slangen. Den kan ha torkat och spruckit. Bättre då att upptäcka det nu än när du har börjat grilla, säger Magnus.

Vanliga missar som är enkla att undvika

När du väl grillar flytta ut behållaren från grillen, så långt slangen räcker. Att det finns ett fack för den under grillen handlar mer om att den ska gå att flytta enkelt.

Om det mot förmodan skulle börja brinna i något läckage är det bara att vrida av gasen så slutar det.

Gasbehållaren trivs bäst i svala temperaturer, alltså helst inte på inglasade balkonger eller i plåtskjul som står 
i direkt sol. Vid uppåt 60°C utlöses säkerhetsventilen och pyser ut gas för att sänka trycket. Se till att ha ett par rejäla grill- eller brandhandskar till hands.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer