Skaldjursplatå – så gör du
Elegant!
Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, och andra godsaker från havet.
Matskola
Moules marinières, låter det tjusigt och krångligt? Det är faktiskt enklare än du tror att bjuda på vinkokta musslor. Ta det bara steg för steg när du ska koka musslor. För dig som vågar experimentera tipsar vi också om hur du kan variera musselkoket.
Recept: Här hittar du receptet på vinkokta musslor.
Blåmusslor är klimatsmart mat som med lite lök och en skvätt vin blir till en hel festmåltid. Dessutom är det lättlagat – ta det bara steg för steg. Receptet på klassiska vinkokta musslor som vi har utgått från hittar du längst ner på sidan, tillsammans med fler mumsiga musselrecept.
Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av.
Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.
Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
Häll på vinet. Koka upp och låt koka 2 minuter under lock.
Låt koka kraftigt 3-5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja. Servera med ett gott bröd och ät gärna med ett tomt musselskal som en tång. Bon appétit!
Men, ska man inte slänga musslor som inte öppnat sig efter koket? Nej, inte nödvändigtvis. Rådet att slänga musslor som inte öppnat sig efter kokning är en seglivad myt. Det går fint att äta dem, enligt branschorganisationen Svensk Fisk.
Koka oöppnade musslor ytterligare ett par minuter. Öppnar de sig inte då heller går det bra att bräcka upp skalet. Mest troligt är musslan tillagad inuti, men vägrar ”släppa taget”. Musslan är nämligen olika stark under olika säsonger.
När du har ledsnat på klassiska vinkokta musslor kommer här några tips på hur du kan variera smak och innehåll.
Elegant!
Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, och andra godsaker från havet.
Lyxigt!
När det ska bjudas på lyxig finmiddag finns väl inget säkrare kort än festliga skaldjur.
Matskola
Bjud på en riktigt len och mustig musselsoppa och imponera på middagsgästerna!
Festlig pasta!
När du vill bjuda på något festligt som ändå går fort att laga till så vill vi slå ett slag för en riktigt lyxig pasta med skaldjur. Vi tänker spaghetti med stora härliga räkor, linguine med blåmusslor eller klassikern pasta vongole. Här kommer tips på 6 festliga recept!
Matskola
Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Mingelmat
Bjud på varm plockmat vid nästa mingel – allt från grillade musslor till chili cheese padrones.
Matskola
Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Matskola
Bästa sättet att skära vattenmelon är i stavar. Här visar vi hur du skär, steg för steg.
Matskola
Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.