Hoppa till sidans innehåll

Tror du att det är helt OMÖJLIGT att få till en riktigt bra bearnaise? Då tror du fel! Här visar vi dig steg för steg hur du slår den perfekta bean.

Elin Nordström

 

Nu kör vi!

 • Smält smöret

  Vi börjar med att smälta smöret och så låter du det svalna lite.

 • Hacka hacka

  Medan smöret svalnar tar du och skalar schalottenlökarna och så finhackar du dem så supersmått du bara kan. Krossa vitpepparkornen och hacka dragonen. Nu är vi igång hörrni!

 • Småkoket

  Ta löken, hälften av dragonen, vitpepparn, rödvinsvinägern och vattnet och så lägger du alltihopa i en kastrull. Ta fram en stol och sätt dig och titta på medan det har kokat ner till 1/2 dl. Eller så gör du något helt annat under tiden. Sila vätskan i en rostfri bunke.

 • Nu börjar det hända grejer

  Nuuu börjar det kritiska men ack så roliga momentet! Lägg äggulorna i bunken. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa äggulor pch vinägeravkoket till den slätaste av krämer. Vispa ner det smälta smöret i äggkrämen, och här är det viktigt, endast det gula genomskinliga ska ner i bunken, inte den vita bottensatsen. Börja droppvis och sen kör du en fin stråle under ständig vispning. Kom ihåg att vispa som om det inte fanns någon morgondag!

 • Grand finale!

  Nu är bara det roliga kvar. Hacka persiljan och släng i såsen, resten av dragonen ska också i och så salt och peppar såklart. Vispa ner 2 msk av bottensatsen från det smälta smöret och TADAAA - du är klar. Kom ihåg att hålla såsen ljummen. Blir den kall så kommer den att skära sig. Rör om den lite då och då innan du serverar.

 • Bearnaisesås

  Bearnaisesås

  Hemgjord bea blir fantastiskt gott. Att göra egen bearnaisesås är inte alls så svårt som många tror. Följ bara instruktionerna noga så kommer dina gäster bli imponerade av den goda beasåsen med de klassiska smakerna från lök, dragon och persilja. Passa bearnaisen noga innan servering, håll den lagom ljummen så skär den sig inte.

  - Bearnaisesås

  Spara