Matskola

Så gör du en riktigt god egen bearnaise

Tror du att det är helt OMÖJLIGT att göra en riktigt bra bearnaise? Då tror du fel! Här visar vi dig steg för steg hur du slår den perfekta bean.
Recept: Här hittar du receptet på bearnaisesås.

Egen bearnaisesås

Bearnaisesås - steg för steg

  1. 1. Smält smöret

    Börja med att smälta smöret och låt det sen svalna lite.

  2. 2. Hacka hacka

    Medan smöret svalnar tar du och skalar schalottenlökarna och så finhackar du dem så supersmått du bara kan. Krossa vitpepparkornen och hacka dragonen. Nu är vi igång hörrni!

  3. 3. Småkoka

    Ta löken, hälften av dragonen, vitpepparn, rödvinsvinägern och vattnet och så lägger du alltihop i en kastrull. Ta fram en stol och sätt dig och titta på medan det har kokat ner till 1/2 dl. Eller så gör du något helt annat under tiden. Sila vätskan i en rostfri bunke.

  4. 4. Nu börjar det hända grejer

    Nuuu börjar det kritiska men ack så roliga momentet! Lägg äggulorna i den rostfria bunken. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa äggulor pch vinägeravkoket till den slätaste av krämer. Vispa ner det smälta smöret i äggkrämen, och här är det viktigt, endast det gula genomskinliga ska ner i bunken, inte den vita bottensatsen. Börja droppvis och sen kör du en fin stråle under ständig vispning. Kom ihåg att vispa som om det inte fanns någon morgondag!

  5. 5. Grand finale!

    Nu är bara det roliga kvar. Hacka persiljan och släng i såsen, resten av dragonen ska också i och så salt och peppar såklart. Vispa ner 2 msk av bottensatsen från det smälta smöret och TADAAA - du är klar. Kom ihåg att hålla såsen ljummen. Blir den kall så kommer den att skära sig. Rör om lite då och då innan du serverar.

Artiklar (1539)

Matskola

Skär mango i kuber

Här visar vi steg för steg hur du skär mangofrukt till finfina bitar.

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Duka elegant!

Servettvikning diamant

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.