Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Vill du skörda egenodlade & närproducerade grönsaker i sommar? Då är det hög tid att börja nu. Att dra upp tomater och annat gott från frö är inte svårt, här listar vi vad du behöver för att komma igång att odla.

Leena Mägi

 

Odlingsprylar

 • Minidrivhus

  Minidrivhus

  När du sår är det viktigt att tänka på värme och jämn fuktighet för din sådd. Då är ett minidrivhus en bra hjälp. Då står plantorna på en bricka så du undviker risken med vatten på golvet. Minidrivhuset kan dessutom användas i flera år – kom bara ihåg att diska ur det ordentligt mellan såddarna. Ha locket i miniväxthuset stängt tills fröna har grott, sedan kan man börja glänta på locket och när plantorna slår i taket, ta bort det helt.

 • Plastkruka

  Plastkruka

  Billiga krukor att plantera i och du kan faktiskt använda dem flera gånger om du rengör dem ordentligt mellan odlingarna. Smarta i formen som passar och fyller minidrivhuset på ett bra sätt.

 • Fiberkruka

  Fiberkruka

  Planteringskruka av cellulosafibrer är lite dyrare än plastkrukor, men gör omplanteringen mycket enklare – du planterar hela krukan i jorden som förmultnar och blir till jord den också.

 • Torvbriketter

  Torvbriketter

  Torvbriketter är ett fiffigt alternativ, typ kruka och jord i ett. Stoppa i frö i briketternas fördjupning, vattna och låt briketten svälla. Så dina frön och när det är dags för omplantering sätter du hela briketten med plantan direkt i kruka eller i friland.

 • Såjord

  Såjord

  Nysådd och små plantor trivs bäst i såjord, gärna KRAV-godkänd. Såjord har låg salthalt som är bra för att fröet ska kunna dra åt sig tillräckligt med vatten för att gro. Men låg salthalt betyder också lågt näringsinnehåll och därför ska plantorna inte stå i såjord när de ska växa till sig.

 • Spraykanna

  Spraykanna

  Det är så klart viktigt att vattna när man planterar fröer och då ska du gärna använda en spraykanna. Om du vattnar med kanna är risken stor att du rör runt jorden och fröerna flyter omkring och flyttar sig. Jorden ska hållas fuktig men absolut inte dränkt.

 • Sticketikett

  Sticketikett

  För att ha koll på vad du odlar är sticketiketter smart. Skriv på etiketten vad du planterat och stick ner i krukan, enkelt och praktiskt och blir dessutom en fin detalj i krukan.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer