Hoppa till sidans innehåll

Många utvandrade finländare får något fuktigt i blicken när memma kommer på tal. Memma eller mämmi som det heter på finska är ett måste på det finska påskbordet. Men vad är egentligen memma?

Sugen på att göra din egen memma? Här hittar du ett smarrigt recept.

Finlands nationalrätt till påsken

Utan memma ingen riktig påsk i Finland. Den här klassiska finska påskrätten är gjord av rågmjöl, malt och sirap. Konsistensen är klibbig och memma har en mustig söt doft av spannmål. Den bruna glänsande gröten som numera också försetts med EU-status som nationell rätt delar tyckarna i jublande fans och de som är något mer skeptiska till memma.

Grötens fans beskriver lyriskt den fantastiska smaken och alla barndomsminnen memman väcker vid första skeden. Medan skeptikerna inte riktigt kan se tjusningen med denna bruna rätt som doftar aningen udda.

Memman har troligen persiskt ursprung

Memman kom till Finland på 1700-talet från Ryssland men är förmodligen från början en persisk rätt. Den har likheter med samanu som man äter under det persiska nyåret för att fira in våren. Smaken ska vara densamma enligt de som smakat på både samanu och memma.

Hur man äter memma 

Memman åts historiskt på långfredagen. Detta eftersom man inte skulle elda i spisen under den dagen till åminnelse av Kristi lidande. Memma eller mämmi som den heter i Finland ick bra att äta eftersom den serveras kall med mjölk eller grädde. Numera så serveras memman ibland även med glass.

Memma är godast att äta kylskåpskall.

De flesta köper sin memma i färdigt skick. Är du ett riktig fan och vill göra din egen så hittar du här vårat recept på memma.