Hoppa till sidans innehåll

I ditt kylskåp döljer sig helt vanliga råvaror som ger dina påskägg underbart vackra färger. Både vackert och ett helt naturligt sätt att pynta äggen.

Läs mer: Alla våra äggrecept till påsken!

Så gör du!

  • Koka upp vatten med råvara

    De flesta råvaror kokas upp med en skvätt vit vinäger eller ättika, vilket hjälper färgen att fästa. Vi har använt gurkmeja, rödbeta, rödkål och amerikanska blåbär.

    Andra vanliga råvaror att testa dig fram med är kaffe, lök, rödlök och svenska blåbär.

    Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera mycket från gång till gång. Spännande!

  • Koka äggen

    Koka äggen som vanligt för önskat resultat (läs mer om koktider för att koka ägg här!).

  • Låt stå i kylen

    Låt ägg och vatten svalna och lägg sedan in i kylen över natten, eller kortare tid. Beroende på hur lång tid du låter äggen stå i vattnet kan färgen djupna och ändra nyans något. Äggen på bild lät vi ligga i en enda timme.

    Experimentera dig gärna fram!

  • Pensla med olja för blanka ägg

    Här har vi valt att behålla äggen naturellt matta. Men om du föredrar blanka ägg kan vi tipsa om att pensla äggen med några droppar olivolja. Det kan också ge en djupare färg.

    Vad du tycker blir finast, helt enkelt!

  • Dekorera mera?

    Det här steget är helt frivilligt, och äggen som vi har gjort är helt odekorerade. Men för dig som vill ta färgningen ett steg längre finns fler spännande alternativ för att göra mönster på äggen!

    Här är några exempel:

    ❒ Bind äggen med snöre eller gummisnoddar få till vackra ränder.

    ❒ Fäst ett spetsband runt äggen för ett batikaktigt spetsmönster.

    ❒ Måla på mönster med en vit vaxkrita, så blir det ingen eller mindre färg där du ritat.

    OBS! Dessa saker gör du INNAN du färgar äggen.

4 färger med 4 råvaror

  • Rödkål

    Rödkål

    Att rödkålen skulle ge denna djupt blåa färg trodde du inte va?

    Vi använde en halv strimlad rödkål och 1 tsk vitvinsvinäger.

  • Gurkmeja

    Gurkmeja

    Mindre överraskande är kanske att gurkmejan ger vackert gulaktiga ägg. Påskigt!

    Vi använde 2 msk gurkmeja och 1 tsk vitvinsvinäger och lät äggen stå i 1h.

  • Blåbär

    Blåbär

    Skulle man ha gissat på vad blåbär ger för färg på äggskalen så vore det nog lila. Men icke! Det blir denna vackra blågrå nyans.

    Vi använde1 paket frysta blåbär och 1 tsk vitvinsvinäger och kokade upp i vattnet.

  • Rödbeta

    Rödbeta

    Rödbeta gav oss en sött smutsrosa färg, också ett något oväntat resultat.

    Vi använde skivor från 2 rödbetor och 1 tsk vitvinsvinäger och lät äggen stå i 1 timme. Låter du äggen stå i rödbetsvattnet i kylen över natten kan färgen bli annorlunda.

  • Lökskal

    Lökskal

    Prova med både skal från gul och röd lök. Använd det yttersta tunna skalet och lägg runt det okokta ägget. Tejpa runt om eller linda runt en bit aluminiumfolie för att håll lökskalet på plats. Koka sen som vanligt i den tid du önskar ha ditt ägg. Lägg i kallt vatten och klä av ägget när det kallnat.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer