Thailändska klassiker!

Söndagspreppen!

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat pad thai och fried rice med stekt ägg på menyn.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Tom kah gai 

    MÅNDAG
    Pad thai med räkor 

    TISDAG
    Chicken Satay med krossad limegurka 

    ONSDAG
    Fried rice med stekt ägg 

Förbered det här

  • Kokt ris i en blå kastrull som står på en skärbräda i trä.

    Kokt ris till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    6 dl basmatiris 
    salt 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset i enligt anvisningen på förpackningen.   

  • Strimlad och stekt kyckling på en plåt som står på en skärbräda av trä.

    Strimlad och stekt kyckling till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    1200 g kycklingfilé 
    1 msk olja 
    1 msk sesamolja 
    salt 
    peppar 
    2 msk riven ingefära 
    2 vitlöksklyftor 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Tina kycklingen, om den är fryst.  
    2. Sätt ugnen på 150°C. 
    3. Skär varje filé i tre delar på längden.  
    4. Bryn kycklingen i två omgångar i de båda oljorna i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Skala och riv ingefäran och vitlöken fint på ett rivjärn och stek med på slutet.  
    5. Lägg filéerna i en ugnsform. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C.  

  • Rostad rödlök, morötter, vitlök och purjolök i en ugnsform, i formen finns en träslev.

    Grönsaksfräs till 3 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 rödlökar 
    2 vitlöksklyftor 
    500 g morötter 
    2 purjolökar (à ca 300 g) 
    2 msk olja 
    2 msk sesamolja 
    salt och peppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt i ugnen. 
    2. Skala lök, vitlök och morötter. Ansa och skölj purjolöken.  
    3. Pressa vitlöken i en bunke och blanda med de båda oljorna.  
    4. Skär grönsakerna och purjolöken i klyftor eller bitar och blanda med vitlöksoljan. Salta och peppra och häll ut på den varma plåten. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills de är mjuka och fått lite färg. 

  • Kokosbuljong i en kastrull, bredvid kastullen ligger chili och vitlök.

    Kokosbuljong till 2 middagar för 4 personer, ca 6 dl

    INGREDIENSER
    2 gula lökar 
    3 vitlöksklyftor 
    2 röda peppar (chili) 
    3 msk riven färsk ingefära 
    1 ½ msk olja 
    600 ml kokosmjölk 
    1 kycklingbuljongtärning 
    salt 
    peppar 
    1 lime (juicen) 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn.  
    2. Fräs allt i oljan i en gryta tills det bli mjukt. Häll på kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp och koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice.  

  • Rostade sesamfrön i en stekpanna som står på en grön linnehandduk.

    Rostade sesamfrön till 2 middagar för 4 personer

    INGREDIENSER
    ½ dl sesamfrön 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter eller tills de får en ljusbrun färg, rör då och då. 

Laga det här

  • Kyckling satay som är serverad i en skål, bredvid skålen finns en mindre skål med krossad limegurka i.

    SÖNDAG Kyckling satay med krossad limegurka för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    1 dl av kokosbuljongen 
    ½ sats kyckling 
    ½ sats ris 
    ½ sats sesamfrön 

    TILLSÄTT
    1 ½ dl salta jordnötter  
    ½ msk farinsocker 
    1 ½ tsk curry 
    ½ dl vatten 
    2 msk japansk soja 
    250 g snackgurka 
    1 lime (juicen) 
    1 msk olja 
    1 röd peppar (chili) 
    1 salladslök

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka upp buljongen med jordnötter, socker, curry, vatten och soja. Mixa slätt med stavmixer eller i en kannmixer.  
    2. Banka sönder gurkorna med botten av en liten kastrull.  
    3. Pressa juicen ur limen och blanda med oljan. Dela kärna ur och skiva chilin och skiva salladslöken fint. Blanda ner chili, salladslök och gurka i dressingen, krydda med salt. Strö över de rostade sesamfröna. 
    4. Servera den nystekta kycklingen i den varma jordnötssåsen med riset och gurkan.  

  • Pad thai med räkor i en skål som toppas med salladslök, jordnötter och limeklyftor. I skålen finns ätpinnar.

    MÅNDAG Pad thai med räkor för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats grönsaksfräs 

    TILLSÄTT
    2 tsk ättiksprit (12%) 
    1 msk farinsocker 
    2 salladslökar 
    1 dl salta jordnötter  
    1 lime 
    2 msk olja 
    180 g färska böngroddar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Häll av räkorna i en sil. 
    2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.  
    3. Blanda ostronsås, fisksås, ättiksprit och socker till en dressing. 
    4. Ansa och skiva salladslöken fint.  
    5. Grovhacka jordnötterna och skär limen i klyftor. 
    6. Värm det färdiga grönsaksfräset i oljan i en stor stekpanna. Häll i dressingen, nudlarna, räkorna samt böngroddarna och låt allt bli varmt.  
    7. Servera med salladslök, jordnötter och limeklyftor.

  • Tom kah gai i en skål med koriander på toppen.

    TISDAG Tom kah gai för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats grönsakfräs 
    ½ sats kyckling 
    ca 5 dl av kokosbuljongen 

    TILLSÄTT
    2 citrongräs 
    7 ½ dl vatten 
    1 kycklingbuljongtärning  
    1 msk fisksås 
    3 limeblad 
    125 g färska champinjoner 
    180 g breda risnudlar 
    salt 
    peppar 
    1 lime (juicen) 
    2 salladslökar 
    1 kruka koriander 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Banka citrongräset med exempelvis botten av en kastrull. Koka upp vattnet med smulad buljongtärning, fisksås, limeblad och citrongräset.  
    2. Skär svampen i klyftor och tillsätt. Låt koka ca 5 minuter.  
    3. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. 
    4. Lyft upp citrongräset ur grytan och tillsätt grönsaksfräset och kokosbuljongen. 5. Skiva kycklingen och lägg ner i grytan. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och limejuice.  
    6. Strimla salladslöken och grovhacka koriandern. 
    7. Servera nudlarna med soppan och strimlad salladslök och koriander.  

  • Fried rice i en stekpanna, på det stekta riset ligger ett stekt ägg, bredvid står en skål med rostade sesamfrön.

    ONSDAG Fried rice med stekt ägg för 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt ris 
    ⅓ sats grönsaksfräs 
    ½ sats rostade sesamfrön 

    TILLSÄTT
    250 g pak choi 
    1 dl ostronsås 
    2 msk japansk soja 
    1 msk vatten 
    2 msk sesamolja 
    2 vitlöksklyftor 
    2 msk rapsolja 
    4 ägg 
    250 g sojabönor 
     
    Till servering: sriracha  

    GÖR SÅ HÄR
    1. Tina sojabönorna. 
    2. Ansa och strimla pak choi. 
    3. Blanda ostronsås, soja, vatten och hälften av sesamoljan i en liten skål. Riv i vitlöken. 
    4. Stek riset och pak choien i rapsoljan i en stor stekpanna tills det blir varmt.  
    5. Häll i sojablandningen och det färdiga grönsaksfräset. Håll varmt. 
    6. Stek äggen i en annan stekpanna i resten av sesamoljan. 
    7. Toppa riset med sojabönor och sesamfrön och servera med äggen och gärna lite sriracha.  

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1700 stycken

Frossa i färskpotatis

Söndagspreppen!

Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.

Enkel måltidsprepp

Söndagspreppen!

Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.

Nudelsallad och vårrullar

Söndagspreppen!

Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.