En grönare middagsmeny
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat pad thai och fried rice med stekt ägg på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Tom kah gai
MÅNDAG
Pad thai med räkor
TISDAG
Chicken Satay med krossad limegurka
ONSDAG
Fried rice med stekt ägg
INGREDIENSER
6 dl basmatiris
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka riset i enligt anvisningen på förpackningen.
INGREDIENSER
1200 g kycklingfilé
1 msk olja
1 msk sesamolja
salt
peppar
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
GÖR SÅ HÄR
1. Tina kycklingen, om den är fryst.
2. Sätt ugnen på 150°C.
3. Skär varje filé i tre delar på längden.
4. Bryn kycklingen i två omgångar i de båda oljorna i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Skala och riv ingefäran och vitlöken fint på ett rivjärn och stek med på slutet.
5. Lägg filéerna i en ugnsform. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C.
INGREDIENSER
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
500 g morötter
2 purjolökar (à ca 300 g)
2 msk olja
2 msk sesamolja
salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt i ugnen.
2. Skala lök, vitlök och morötter. Ansa och skölj purjolöken.
3. Pressa vitlöken i en bunke och blanda med de båda oljorna.
4. Skär grönsakerna och purjolöken i klyftor eller bitar och blanda med vitlöksoljan. Salta och peppra och häll ut på den varma plåten. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter, tills de är mjuka och fått lite färg.
INGREDIENSER
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda peppar (chili)
3 msk riven färsk ingefära
1 ½ msk olja
600 ml kokosmjölk
1 kycklingbuljongtärning
salt
peppar
1 lime (juicen)
GÖR SÅ HÄR
1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn.
2. Fräs allt i oljan i en gryta tills det bli mjukt. Häll på kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp och koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice.
INGREDIENSER
½ dl sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter eller tills de får en ljusbrun färg, rör då och då.
REDAN FÄRDIGT
1 dl av kokosbuljongen
½ sats kyckling
½ sats ris
½ sats sesamfrön
TILLSÄTT
1 ½ dl salta jordnötter
½ msk farinsocker
1 ½ tsk curry
½ dl vatten
2 msk japansk soja
250 g snackgurka
1 lime (juicen)
1 msk olja
1 röd peppar (chili)
1 salladslök
GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp buljongen med jordnötter, socker, curry, vatten och soja. Mixa slätt med stavmixer eller i en kannmixer.
2. Banka sönder gurkorna med botten av en liten kastrull.
3. Pressa juicen ur limen och blanda med oljan. Dela kärna ur och skiva chilin och skiva salladslöken fint. Blanda ner chili, salladslök och gurka i dressingen, krydda med salt. Strö över de rostade sesamfröna.
4. Servera den nystekta kycklingen i den varma jordnötssåsen med riset och gurkan.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats grönsaksfräs
TILLSÄTT
2 tsk ättiksprit (12%)
1 msk farinsocker
2 salladslökar
1 dl salta jordnötter
1 lime
2 msk olja
180 g färska böngroddar
GÖR SÅ HÄR
1. Häll av räkorna i en sil.
2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
3. Blanda ostronsås, fisksås, ättiksprit och socker till en dressing.
4. Ansa och skiva salladslöken fint.
5. Grovhacka jordnötterna och skär limen i klyftor.
6. Värm det färdiga grönsaksfräset i oljan i en stor stekpanna. Häll i dressingen, nudlarna, räkorna samt böngroddarna och låt allt bli varmt.
7. Servera med salladslök, jordnötter och limeklyftor.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats grönsakfräs
½ sats kyckling
ca 5 dl av kokosbuljongen
TILLSÄTT
2 citrongräs
7 ½ dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk fisksås
3 limeblad
125 g färska champinjoner
180 g breda risnudlar
salt
peppar
1 lime (juicen)
2 salladslökar
1 kruka koriander
GÖR SÅ HÄR
1. Banka citrongräset med exempelvis botten av en kastrull. Koka upp vattnet med smulad buljongtärning, fisksås, limeblad och citrongräset.
2. Skär svampen i klyftor och tillsätt. Låt koka ca 5 minuter.
3. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
4. Lyft upp citrongräset ur grytan och tillsätt grönsaksfräset och kokosbuljongen. 5. Skiva kycklingen och lägg ner i grytan. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och limejuice.
6. Strimla salladslöken och grovhacka koriandern.
7. Servera nudlarna med soppan och strimlad salladslök och koriander.
REDAN FÄRDIGT
½ sats kokt ris
⅓ sats grönsaksfräs
½ sats rostade sesamfrön
TILLSÄTT
250 g pak choi
1 dl ostronsås
2 msk japansk soja
1 msk vatten
2 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
4 ägg
250 g sojabönor
Till servering: sriracha
GÖR SÅ HÄR
1. Tina sojabönorna.
2. Ansa och strimla pak choi.
3. Blanda ostronsås, soja, vatten och hälften av sesamoljan i en liten skål. Riv i vitlöken.
4. Stek riset och pak choien i rapsoljan i en stor stekpanna tills det blir varmt.
5. Häll i sojablandningen och det färdiga grönsaksfräset. Håll varmt.
6. Stek äggen i en annan stekpanna i resten av sesamoljan.
7. Toppa riset med sojabönor och sesamfrön och servera med äggen och gärna lite sriracha.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen:
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Söndagspreppen!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Söndagspreppen:
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Söndagspreppen!
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.