Sydeuropeiska smaker

Söndagspreppen!

Preppa för veckans måltider! Denna meny är inspirerad av smaker från sydeuropa och bjuder bland annat på kryddig paella, värmande minestronesoppa och harissa-rostad blomkål.

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny för 4 personer

    Söndag: Kyckling med majssalsa och risonisallad
    Måndag: Paella med kyckling och majs
    Tisdag: Fetaostkräm med blomkål, majssalsa och kaprissmör
    Onsdag: Minestrone med risoni och kyckling

Förbered det här:

  • En tallrik med majs och andra ingredienser står på en skärbräda bredvid färska majskolvar.

    Majssalsa med oregano, 6 portioner

    Ingredienser
    2  gula lökar
    3  vitlöksklyftor
    4 msk rapsolja
    6  majskolvar
    1 - 2 msk rödvinsvinäger
    2 krm salt
    1  kruka oregano

    Gör så här:
    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme i hälften av oljan tills den mjuknar.
      2. Skär bort majskornen från majskolvarna. Stek tillsammans med löken och resten av oljan tills det får lite färg. Smaka av med vinäger och salt. Hacka oreganon och blanda ner.

  • En gryta med grillat kött och örter står på ett bord bredvid en skål med sås och en skärbräda med vitlök.

    Örtmarinerad kycklinglårfilé, 8 portioner

    Ingredienser
    1200 g kycklinglårfilé
    1 tsk salt
    1 tsk nymalen svartpeppar
    2 msk rapsolja
    1  kruka bladpersilja
    1 dl olivolja
    1  riven vitlöksklyfta

    Gör så här  
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Krydda kycklingen med salt och peppar runt om.
    3. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen i omgångar på hög värme någon minut per sida tills den får fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga i ugnen ca 10 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C.
    4. Hacka persiljan och blanda med olivolja och vitlök. Häll blandningen över kycklingen när den just kommit ur ugnen.

  • En tallrik med ris och ärtor garnerad med färska myntablad.

    Risonisallad med sojabönor och mynta, 6 portioner

    Ingredienser
    5 dl risoni
    1/2  kruka gräslök
    1  kruka mynta
    3 dl frysta tinade sojabönor
    1 1/2 msk finrivet citronskal
    1 msk färskpressad citronjuice
    1 krm salt
    2 krm svartpeppar
    2 msk olivolja

    Gör så här
    1. Koka risonin enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola i kallt vatten, låt rinna av ordentligt.
    2. Finhacka gräslöken och plocka bladen från myntan.
    3. Blanda risonin med sojabönor, citronskal och -juice, gräslök, myntablad, salt, svartpeppar och olivolja.

  • En bakplåt med rostad blomkål, grönsaker och nötter bredvid en skål med hackade nötter.

    Harissa-rostad blomkål med mandel, 6 portioner

    Ingredienser
    800 g blomkål
    2 - 4 tsk harissa
    2 krm salt
    2 msk olivolja
    2 dl rostade salta mandlar

    Gör så här  
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skär blomkålen i buketter, skär stammen och ev blast i bitar.
    3. Blanda blomkålen med harissa, salt och olja och sprid ut på en stor plåt.
    4. Rosta i ugnen ca 20-30 minuter tills den får fin färg. Hacka mandlarna och strö över blomkålen.

Laga det här:

  • En tallrik med grillad kyckling, ris, grönsaker och majs bredvid ett vattenglas och en gaffel på en ljus bordsyta.

    Kyckling med majssalsa och risonisallad

    Redan färdigt
    ½ sats örtmarinerad kycklinglårfilé
    ⅔ sats risonisallad med sojabönor
    ⅓ sats harissa-rostad blomkål med mandel
    ½ sats majssalsa med oregano

    Gör så här
    1. Servera den örtmarinerade kycklinglårfilén med risonin, majssalsan och blomkålen.

  • En tallrik med en maträtt bestående av ris, grönsaker och köttstycken, garnerad med persilja.

    Paella med kyckling och majs

    Redan färdigt
    ¼ sats örtmarinerad kycklinglårfilé
    ⅓ sats majssalsa med oregano

    Tillsätt
    3 dl paellaris eller risottoris
    1 påse saffran ½ g
    4 msk tomatpuré
    2 msk konc kycklingfond
    1 kruka persilja
    4 msk olivolja
    salt
    svartpeppar

    Gör så här
    1. Värm 2 msk olja i en stor kastrull. Tillsätt riset och stek tills riset börjar bli lite genomskinliga. Tillsätt saffran och tomatpurén och stek någon minut till.
    2. Häll på fond och 6 dl vatten, låt koka på låg värme under lock i 20 minuter, håll koll så det inte bränner fast i botten.
    3. Skär kycklingen i bitar och stek i resten av oljan i en stekpanna tillsammans med majssalsan tills det är varmt.
    4. Hacka persiljan. Blanda ner kycklingen och majsen i riset och smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja vid servering.

  • En tallrik med grönsaker och bröd på ett bord.

    Fetaostkräm med blomkål, majssalsa och kaprissmör

    Redan färdigt
    ½ sats harissa-rostad blomkål med mandel
    ⅓ sats majssalsa med oregano

    Tillsätt
    4 dl matyoghurt (10%)
    2 fetaost á 150 g
    50 g smör
    2 msk kapris
    bröd till servering

    Gör så här
    1. Värm blomkålen och majssalsan tillsammans i ugnen på 200°C 5 minuter.
    2. Mixa fetaosten med 1 dl av yoghurten till en slät kräm. Rör i resten av yoghurten.
    3. Bryn smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och rör i kaprisen.
    4. Lägg fetayoghurten på ett serveringsfat eller på tallrikar. Toppa med den rostade blomkålen och majsen, ringla över kaprissmöret och servera med bröd.
     

  • En tallrik med pasta, grönsaker och kött serveras på ett bord med en gaffel i rätten.

    Minestrone med risoni och kyckling

    Redan färdigt
    ¼ sats örtmarinerad kycklinglårfilé
    ⅓ sats risonisallad med sojabönor

    Tillsätt
    1 gul lök
    300 g tomat
    2 msk konc grönsaksfond
    1 kruka basilika
    1 dl riven parmesan
    2 msk olivolja
    salt
    svartpeppar

    Gör så här
    1. Skala och finhacka löken. Stek i 2 msk olja i en stor kastrull tills den mjuknar.
    2. Skär tomaten och kycklingen i mindre bitar och tillsätt. Stek tills tomaterna mjuknat och tillsätt fond och 6 dl vatten. Låt koka upp och tillsätt risonisalladen.
    3. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med parmesan och basilikablad.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 953 stycken

Lax på olika sätt

Söndagspreppen:

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Veganska recept

Söndagspreppen

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Frossa i färskpotatis

Söndagspreppen!

Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.

Nyttigare vardagsmat

Söndagspreppen

Månadens meny består av nyttigare vardagsmat med bland annat quinoa och tofu.

En klimatsmart meny

Söndagspreppen!

Preppa för veckans måltider! Denna meny är klimatsmart och består av veganska rätter som mättar hela familjen, från hummus och potatiskakor med kantareller till matvetesallad med bönor och rostade morötter.

Vårig prepp med kyckling

Söndagspreppen:

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.