En grönare middagsmeny
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Nudelsallad med kyckling och dill
MÅNDAG
Grön ärtsoppa med laxröra i baguette
TISDAG
Tacos med kyckling och ärtguacamole
ONSDAG
Färska vårrullar med räkor
INGREDIENSER
1 kg frysta gröna ärtor
1 dl rapsolja
1 ½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Tina ärtorna.
2. Mixa allt i en matberedare några minuter, gärna i två omgångar.
INGREDIENSER
2 förp risnudlar (à 180 g)
1 lime (ca 1 1/2 msk saft)
2 tsk sambal oelek
3 msk rapsolja
½ tsk salt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Pressa saften ur limen och blanda med sambal oelek, olja och salt i en bunke. Vänd ner nudlarna.
INGREDIENSER
2 förp kycklingfilé (à 720 g)
2 msk rapsolja
salt
svartpeppar
1 kruka dill
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Stek filéerna i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
3. Hacka dillen och rulla filéerna i. Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt in i mitten av ugnen 20–25 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 72°C.
INGREDIENSER
3 dl majonnäs
2 tsk sambal oelek
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda majonnäs och sambal oelek och smaka av med salt.
REDAN FÄRDIGT
½ av kycklingen
⅔ av nudlarna
½ chilimajonnäs
TILLSÄTT
250 g pak choi
½ förp rädisor (à 125 g)
½ kruka gräslök
1 dl salta jordnötter
GÖR SÅ HÄR
1. Ansa och strimla pak choien. Skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Hacka gräslöken och blanda grönsakerna med nudlarna.
2. Skiva kycklingen och lägg dem på nudlarna. Grovhacka jordnötterna och strö dem över, servera med chilimajonnäsen.
REDAN FÄRDIGT
½ av ärtpurén
½ av chilimajonnäsen
TILLSÄTT
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 bakpotatis (ca 300 g)
2 msk rapsolja
8 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
BAGUETTE
2 baguetter (à 150 g)
300 g varmrökt lax
1 lime (saften)
½ kruka gräslök
½ förp rädisor (à 125 g)
4 blad cosmopolitansallad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt på ugnen och baka baguetterna enligt anvisning på förpackningen, om de är bake-off.
2. Skala och skiva lök och vitlök. Skala och skär potatisen i tärningar.
Fräs lök och potatis i oljan i en kastrull. Häll i vatten och smulade buljongtärningar och låt koka tills potatisen blir mjuk, ca 10 minuter.
3. Mixa slätt med stavmixer och tillsätt därefter ärtpuré och crème fraiche och låt koka upp. Späd med lite vatten om soppan känns tjock. Smaka av med salt och peppar.
4. Baguette: Mosa sönder laxen i en bunke och blanda med chilimajonnäsen. Smaka av med lite limesaft. Hacka gräslöken och vänd ner.
4. Skiva rädisorna.
5. Fyll baguetterna med sallad, rädisor och laxröra och servera till soppan.
REDAN FÄRDIGT
¼ av ärtpurén
½ av kycklingen
TILLSÄTT
ÄRTGUACAMOLE
1 avokado
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt
1 ½ tsk sambal oelek
1 lime (saften)
½ cosmopolitan
1 gurka
4 tomater
8 tortillabröd, large
125 g chili nachos
GÖR SÅ HÄR
1. Dela, kärna ur och mosa avokadon med en gaffel. Skala och riv lök och vitlök fint på ett rivjärn och blanda med avokadon och ärtpurén. Smaka av med salt, sambal oelek, och limesaft.
2. Strimla salladen, skär gurka och tomater i tärningar.
3. Skiva kycklingen och servera den kall eller värm den i micron.
4. Servera kycklingen med alla tillbehör i tortillabröden.
REDAN FÄRDIGT
⅓ av nudlarna
¼ av ärtpurén
TILLSÄTT
1 burk räkor i lake (à 570 g)
150 g sockerärtor
2 avokador
16 rispapper
1 kruka mynta
DIPPSÅS
2 msk riven ingefära
1 lime, (saften)
2 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk sambal oelek
2 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
1. Häll av räkorna i en sil.
2. Strimla sockerärtorna. Dela, kärna ur och skiva avokadorna.
3. Blanda alla ingredienser till dippsåsen.
4. Blötlägg rispapperna ett och ett, i ljummet vatten, ca 15 sekunder. Lyft upp på en tallrik och rulla in grönsaker, räkor, ärtpuré, mynta och nudlar och servera rullarna med dippsåsen.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med thailändska klassiker som pad thai och fried rice.
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen:
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Söndagspreppen!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Söndagspreppen:
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Söndagspreppen!
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Söndagspreppen
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.