En grönare middagsmeny
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står pulled pork i fokus med bland annat tortilla med pulled pork och pasta pulled pork ragù.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Tortilla med pulled pork
MÅNDAG
Bön- och fetabowl med rucoladressing
TISDAG
Pasta med pulled pork ragù
ONSDAG
Paprikagryta med pulled pork
INGREDIENSER
2 ½ kg benfri fläskkarré i bit
1 msk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
1 msk spiskummin
1 ½ msk paprikapulver
½ tsk chilipulver
2 dl barbequesås hickory
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Skär köttet i ca 7x7 cm stora bitar och lägg dem i en ugnsform. Krydda köttet runt om med kryddorna och häll över barbequesås och blanda runt.
3. Skala och skär löken i klyftor. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Lägg lök och vitlök runt om köttet i formen.
4. Sätt in formen i mitten av ugnen först i 1 timme. Täck sedan formen med folie och sätt tillbaka formen i ugnen och tillaga ytterligare ca 2 timmar eller tills köttet lätt går att dra isär.
5. Dra isär köttet direkt i formen med en gaffel så att det faller isär.
INGREDIENSER
5 dl svart ris
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
INGREDIENSER
300 g vitkål
1 fänkål
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
2 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 ½ tsk dijonsenap
2 krm svartpeppar
1 citron, skalet
GÖR SÅ HÄR
1. Ansa och strimla vitkål och fänkål tunt. Gärna med mandolin.
2. Massera in salt och vinäger i kålen. Låt kålen stå i ca 15 minuter.
3. Blanda majonnäs, crème fraiche och senap i en bunke.
4. Krama ur vätskan ur kålen och vänd ner i majonnäsblandningen.
5. Smaksätt med peppar och ev. mer salt.
INGREDIENSER
1 rödlök
2 krm salt
1 msk rödvinsvinäger
2 förp kokta kidney bönor (à 380 g)
300 g fetaost
2 msk olivolja
½ tsk spiskummin
2 krm peppar
GÖR SÅ HÄR
1.Skala och hacka löken och lägg i en stor bunke. Häll över salt och vinäger.
2. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
3. Smula i fetaosten i bunken och tillsätt olja och bönor. Blanda runt och krydda med spiskummin och peppar.
INGREDIENSER
6 tomater (ca 750 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 ½ msk rödvinsvinäger
½ msk brun farin strö
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 kruka koriander
GÖR SÅ HÄR
1. Skär tomaterna i tärningar och låt hacket rinna av i en sil.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Blanda olivolja med vinäger, brun farin, salt och svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhacket.
4. Ställ kallt ca 1 timme. Vänd ner strimlad koriander.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats pulled pork
½ sats bön- och fetaröra
½ sats tomatsalsa
½ sats coleslaw
TILLSÄTT
1 dl barbequesås
8 tortillabröd
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda köttet med barbequesåsen och servera med alla tillbehör.
REDAN FÄRDIGT
⅔ sats bön- och fetaröra
½ sats coleslaw
½ sats svart ris
TILLSÄTT
1 ½ dl lätt crème fraiche
2 msk olivolja
65 g rucola
1 tsk citronsaft
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa crème fraiche, olja, rucola och citronsaft med en stavmixer till en dressing.
2. Smaka av med salt och peppar.
3. Värm riset och servera med alla tillbehör.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats pulled pork
TILLSÄTT
4 portioner pasta
1 förp passerade tomater (à 390 g)
1 dl strimlade soltorkade tomater
½ tsk chilipulver
1 kruka basilika
salt, svartpeppar
65 g rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Värm pulled porken tillsammans med passerade- och soltorkade tomater. Rör ner chilipulver.
3. Hacka och rör i basilikan och smaka av med salt och peppar.
4. Servera pastan med ragun och rucola.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats pulled pork
½ sats tomatsalsa
½ sats svart ris
TILLSÄTT
1 röd lök
2 gula paprikor
2 msk olivolja
1 ½ dl vatten
125 g nachochips
2 ½ dl lätt crème fraiche
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek lök och paprika i oljan i en gryta tills det börjar få färg.
2. Rör ner pulled pork, vatten och salsan och låt bli varmt. Låt koka upp och låt koka i någon minut.
3. Värm riset och servera grytan med ris, nachos och crème fraiche.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Söndagspreppen!
Vad sägs om klimatsmarta grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad?
Söndagspreppen!
Färskpotatis är här! Njut av potatisomelett, potatispytt och parmesanrostad färskpotatis.
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med världens vardagsmat som burritos och indisk kycklingfärsgryta.
Söndagspreppen
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Söndagspreppen:
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Söndagspreppen!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Söndagspreppen:
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Söndagspreppen!
Preppa veckans middagar med bland annat nudelsallad, ärtsoppa och vårrullar på menyn.
Söndagspreppen
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.