Söndagspreppen!

Orientaliska smaker

Preppa inför veckan! Vi hjälper dig att underlätta vardagsbestyren med Söndagspreppen. Denna meny är inspirerad av orientaliska smaker och bjuder bland annat på små köttfärsbiffar, saffransbulgur och ugnsbakad aubergine med chermoula!
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny för 4 personer

    Söndag: Aubergine med köttfärsbiffar och bulgur
    Måndag: Saffransbulgur, bakad aubergine och myntayoghurt
    Tisdag: Köttfärsbiffar med aubergineröra i pitabröd
    Onsdag: Pasta med paprikasås, köttfärsbiffar och fetaost

Förbered det här:

  • Små köttfärsbiffar med oliver och kapris, 12 portioner

    Små köttfärsbiffar med oliver och kapris, 12 portioner

    Ingredienser
    1 1/2  liten gul lök
    3 - 3 1/2  vitlöksklyftor
    15  gröna oliver utan kärnor
    15  svarta oliver utan kärnor
    1 1/2 dl kapris
    3/4 dl hackad persilja
    1200 g köttfärs
    3  ägg
    1 1/2 tsk salt
    3 krm svartpeppar
    3 - 3 3/4 msk vatten
    1 1/2 - 2 1/4 msk smör eller margarin

    Gör så här
    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka oliver, kapris och persilja.
    2. Blanda färsen med ägg, salt och peppar. Blanda i vattnet och arbeta ihop till en smidig färs. Tillsätt lök-, oliv- och kaprishack samt persiljan.
    3. Forma färsen till små, platta biffar som läggs på vattensköljd skärbräda.
    4. Stek biffarna i omgångar i smör i en stekpanna, ca 5 minuter per sida.

  • Ugnsbakad aubergine med chermoula, 12 portioner

    Ugnsbakad aubergine med chermoula, 12 portioner

    Ingredienser

    Aubergine
    3  stora auberginer (à ca 400 g)
    1/2 tsk salt
    1/2 dl olivolja
    Marinad
    1  vitlöksklyfta
    1  kruka koriander
    1/2 tsk malen spiskummin
    1 tsk milt paprikapulver
    1 msk finrivet citronskal
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    1 dl olivolja

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Aubergine: Halvera auberginen på längden. Lägg på en plåt och strö över salt. Ringla över olivolja och blanda runt. Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter tills auberginen är mjuk och fått fin färg.
    3. Marinad: Hacka vitlöken och koriandern. Blanda med spiskummin, paprikapulver, citronskal, salt, peppar och olivolja.
    4. Häll marinaden över den bakade auberginen och låt marinera i minst 10 minuter.

  • Bulgursallad med spenat och linser, 8 portioner

    Bulgursallad med spenat och linser, 8 portioner

    Ingredienser
    5 dl bulgur (gärna grovkrossad)
    2  förp gröna kokta linser (à ca 380 g)
    200 g färsk spenat
    2 msk olivolja
    2 - 3 msk färskpressad citronjuice
    1 tsk salt
    4 krm peppar

    Gör så här
    1. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna något.
    2. Häll av och skölj linserna, låt rinna av.
    3. Blanda bulgur, linser och spenat med olivolja, citronjuice, salt och peppar.

  • Chili- och tomatchutney, 8 portioner

    Chili- och tomatchutney, 8 portioner

    Ingredienser
    10  röd peppar (chili) mild
    1  förp hela tomater (à 380 g)
    3/4 dl strösocker
    1/2 dl vit- eller rödvinsvinäger
    1 krm malen kanel
    1 krm salt

    Gör så här
    1. Dela och kärna ur chilin. Mixa chili och tomater med stavmixer eller i matberedare.
    2. Häll över i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
    3. Låt koka på svag värme ca 20 minuter tills chutneyn kokat ihop och tjocknat. Rör om då och då och håll koll mot slutet av koktiden så att det inte bränner fast i botten.
    4. Häll över i väl rengjord glasburk med lock.

Laga det här

  1. 1. Aubergine med köttfärsbiffar och bulgur

    1. Aubergine med köttfärsbiffar och bulgur

    Redan färdigt
    ⅓ sats köttfärsbiffar
    ⅓ sats bakad aubergine med chermoula
    ½ sats bulgursallad
    ⅔ sats chili- och tomatchutney

    Gör så här
    1. Servera auberginen med köttfärsbiffarna, bulgursalladen och chili- och tomatchutneyn.

  2. 2. Saffransbulgur, bakad aubergine och myntayoghurt

    2. Saffransbulgur, bakad aubergine och myntayoghurt

    Redan färdigt
    ⅓ sats bakad aubergine
    ½ sats bulgursallad

    Tillsätt
    1 gul lök
    3 msk olivolja
    1 paket saffran ½ g
    1 dl russin, gärna gula
    1 kruka mynta
    3 dl matyoghurt 10%
    salt
    peppar

    Gör så här
    1. Skala och skiva löken. Stek i olivoljan i en stor panna tills den mjuknar. Tillsätt saffran, 2 msk vatten, bulgursalladen och russin. Blanda ordentligt och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar
.
    2. Värm auberginen i ugnen på 200°C i 5 min. Hacka myntan och blanda med yoghurt och 2 krm salt.

    3. Servera auberginen med saffransbulgur och myntayoghurten.

  3. 3. Köttfärsbiffar med aubergineröra i pitabröd

    3. Köttfärsbiffar med aubergineröra i pitabröd

    Redan färdigt
    ⅓ sats köttfärsbiffar
    ⅓ sats bakad aubergine
    Tillsätt
    1 msk färskpressad citronjuice
    ½ dl tahini
    250 g tomat
    8 pitabröd
    ½ tsk salt

    Gör så här
    1. Värm köttfärsbiffarna i ugnen på 175°C ca 10 minuter.

    2. Ta bort stjälken från auberginen. Mixa auberginen med stavmixer eller i matberedare tillsammans med citronjuice och tahini till en slät kräm. Smaka av med salt.

    3. Skär upp tomaterna och värm bröden i ugnen eller micro.

    4. Servera köttfärsbiffarna i pitabröden med aubergineröran och tomat.

  4. 4. Pasta med paprikasås, köttfärsbiffar och fetaost

    4. Pasta med paprikasås, köttfärsbiffar och fetaost

    Redan färdigt
    ⅓ sats köttfärsbiffar
    ⅓ sats chili- och tomatchutney
    Tillsätt
    2 stora röda paprikor
    2 msk olivolja
    2 vitlöksklyftor
    300 g pasta
    150 g fetaost
    salt, svartpeppar

    Gör så här
    1. Kärna ur och strimla paprikan. Stek i oljan några minuter tills den mjuknar.

    2. Skala och hacka vitlöken och stek en minut tillsammans med paprikan. Tillsätt chili- och tomatchutneyn och 1 ½ dl vatten och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

    3. Värm köttfärsbiffarna i ugnen på 175°C ca 10 min.

    4. Koka pastan al dente i saltat vatten. Häll av och spar 1 dl pastavatten. Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet.

    5. Servera pastan med köttfärsbiffarna och fetaost.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (867)

Söndagspreppen!

Sydeuropeiska smaker

Preppa för veckans måltider! Denna meny är inspirerad av smaker från sydeuropa och bjuder bland annat på kryddig paella, värmande minestronesoppa och harissa-rostad blomkål.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Nyttigare vardagsmat

Månadens meny består av nyttigare vardagsmat med bland annat quinoa och tofu.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen!

En klimatsmart meny

Preppa för veckans måltider! Denna meny är klimatsmart och består av veganska rätter som mättar hela familjen, från hummus och potatiskakor med kantareller till matvetesallad med bönor och rostade morötter.