Söndagspreppen

Söndagspreppen: Enklare vardag med chorizo

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Denna månad står bland annat chorizo med ratatouille, frasig fiskgratäng och smakrik potatistortilla på menyn.
Till alla söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Stekt chorizo med ratatouille och potatismos

    MÅNDAG
    Fiskgratäng med mos och kålsallad

    TISDAG
    Potatistortilla med krämig kålsallad och chili

    ONSDAG
    Krämig chorizopasta med kål

Förbered det här

  • Rostad pumpa på en plåt.

    Kokt potatis till 1 middag, mos till 2 middagar

    INGREDIENSER
    3 kg potatis 
    4 ½ dl mjölk 
    100 g smör 
    1 ½ tsk salt 
    4 krm vitpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skär potatisen i ca 3 cm stora bitar. Koka dem i saltat vatten i två kastruller tills de är mjuka, 15-20 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Ta undan 1/3 av potatisen till tortillan och spara i kylen. 
    2. Pressa resten av potatisen genom en potatispress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken och tillsätt den och smöret. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och poröst. 
    3. Klicka ut hälften av moset runt kanterna i en ugnsform till fiskgratängen och sätt in i kylen.  

  • Svamp på en plåt.

    Kålsallad till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    300 g morötter 
    1 rödlök 
    250 g skuren grönkål 
    3 msk rödvinsvinäger 
    1 ½ tsk salt 
    3 msk olivolja 
    ½ tsk nymalen svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn. Skala och skiva rödlöken tunt. 
    2. Massera morötterna och kålen med vinäger och salt någon minut.  
    3. Blanda ner lök och olja och krydda med svartpeppar. 

  • Grön sås.

    Ratatouille 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 rödlökar 
    4 vitlöksklyftor 
    2 aubergine (à 250 g) 
    1 zucchini (à 300 g) 
    2 röda paprikor 
    ¾ dl olivolja 
    2 msk tomatpuré 
    2 förp hela tomater (à 390 g) 
    1 tsk torkad rosmarin   
    2 tsk torkad timjan 
    2 kycklingbuljongtärningar 
    1 tsk sambal oelek 
    1 tsk salt 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka rödlök och vitlöksklyftor. Skär aubergine och zucchini i små tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i små bitar. 
    2. Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna eller i en kastrull med lite av oljan på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. 
    3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter. 
    4. Tillsätt paprika, tomatpuré och tomaterna. Krydda med rosmarin, timjan, smulade buljongtärningar, sambal oelek och salt. Koka på svag värme ca 15 minuter. Smaka ev av med mer salt och sambal. 

  • Linser i en kastrull mot en turkos bakgrund.

    Chorizo till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1200 g chorizo 
    1 tsk olja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Snitta korven i skinnet och stek den i oljan. Kyl ner hälften av korven till chorizopastan och spara i kylen.  

Laga det här

  • Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås,

    Stekt chorizo med ratatouille och potatismos till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats stekt chorizo 
    ½ sats potatismos 
    ⅓ sats ratatouille 
    TILLSÄTT
    65 g rucola

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera den varma chorizon med ratatouille, potatismos och rucola. 

  • Svamptacos med spetskål.

    Fiskgratäng med kålsallad till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats potatismos 
    ⅓ sats kålsallad 
    TILLSÄTT
    600 g lax 
    salt 
    peppar 
    2 dl crème fraiche, soltorkad tomat och fetaost 
    ½ kruka persilja 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. 
    2. Klicka ut moset runt kanten på en ugnsform.  
    3. Skär laxen i 4 bitar och lägg i mitten av formen. Krydda laxen med salt och peppar. Bred över crème fraichen och gratinera i ugnen i ca 30 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C. 
    4. Hacka persiljan och strö över gratängen och servera med kålsallad.

  • Pumpacurry med kokosmjölk.

    Potatistortilla med krämig kålsallad till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ sats av den kokta potatisen 
    ⅓ sats ratatouille
    ⅓ sats kålsallad
    TILLSÄTT
    ½ msk olja 
    8 ägg 
    ½ tsk salt 
    2 krm svartpeppar 
    150 g fetaost  
    1 tsk sambal oelek 
    1 ½ dl majonnäs 
    ½ kruka persilja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. 
    2. Smörj en ugnsform, ca 20x30 cm (för 4 port) med oljan och lägg i den kokta potatisen. 
    3. Knäck äggen i en bunke och blanda med salt, peppar och ratatouille. Häll blandningen över potatisen i formen och smula över fetaosten. 
    4. Sätt in formen i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stannat. 
    5. Krämig kålsallad: Blanda sambal oelek med majonnäsen och vänd ner i kålsalladen. 
    6. Hacka persiljan och strö över den färdiga tortillan.  
    7. Servera tortillan med den krämiga kålsalladen. 

  • Vegetarisk bourguignon med svamp.

    Krämig chorizopasta med kål till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats stekt chorizo 
    ⅓ sats ratatouille 
    ⅓ sats kålsallad
    TILLSÄTT
    4 portioner pasta 
    2 ½ dl matlagningsgrädde 
    salt 
    peppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 
    2. Skiva korven och värm den i en kastrull med ratatouille och grädde. Smaka av med salt och peppar. 
    3. Servera pastan med chorizosåsen och kålsalladen. 

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar Visar 1565 stycken

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.

Söndagspreppen:

Vårig prepp med kyckling

Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.