Lax på olika sätt
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda! Denna månad står bland annat chorizo med ratatouille, frasig fiskgratäng och smakrik potatistortilla på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Stekt chorizo med ratatouille och potatismos
MÅNDAG
Fiskgratäng med mos och kålsallad
TISDAG
Potatistortilla med krämig kålsallad och chili
ONSDAG
Krämig chorizopasta med kål
INGREDIENSER
3 kg potatis
4 ½ dl mjölk
100 g smör
1 ½ tsk salt
4 krm vitpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och skär potatisen i ca 3 cm stora bitar. Koka dem i saltat vatten i två kastruller tills de är mjuka, 15-20 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Ta undan 1/3 av potatisen till tortillan och spara i kylen.
2. Pressa resten av potatisen genom en potatispress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken och tillsätt den och smöret. Krydda med salt och peppar. Rör moset slätt och poröst.
3. Klicka ut hälften av moset runt kanterna i en ugnsform till fiskgratängen och sätt in i kylen.
INGREDIENSER
300 g morötter
1 rödlök
250 g skuren grönkål
3 msk rödvinsvinäger
1 ½ tsk salt
3 msk olivolja
½ tsk nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn. Skala och skiva rödlöken tunt.
2. Massera morötterna och kålen med vinäger och salt någon minut.
3. Blanda ner lök och olja och krydda med svartpeppar.
INGREDIENSER
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 aubergine (à 250 g)
1 zucchini (à 300 g)
2 röda paprikor
¾ dl olivolja
2 msk tomatpuré
2 förp hela tomater (à 390 g)
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
2 kycklingbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka rödlök och vitlöksklyftor. Skär aubergine och zucchini i små tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i små bitar.
2. Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna eller i en kastrull med lite av oljan på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
3. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter.
4. Tillsätt paprika, tomatpuré och tomaterna. Krydda med rosmarin, timjan, smulade buljongtärningar, sambal oelek och salt. Koka på svag värme ca 15 minuter. Smaka ev av med mer salt och sambal.
INGREDIENSER
1200 g chorizo
1 tsk olja
GÖR SÅ HÄR
1. Snitta korven i skinnet och stek den i oljan. Kyl ner hälften av korven till chorizopastan och spara i kylen.
REDAN FÄRDIGT
½ sats stekt chorizo
½ sats potatismos
⅓ sats ratatouille
TILLSÄTT
65 g rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Servera den varma chorizon med ratatouille, potatismos och rucola.
REDAN FÄRDIGT
½ sats potatismos
⅓ sats kålsallad
TILLSÄTT
600 g lax
salt
peppar
2 dl crème fraiche, soltorkad tomat och fetaost
½ kruka persilja
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Klicka ut moset runt kanten på en ugnsform.
3. Skär laxen i 4 bitar och lägg i mitten av formen. Krydda laxen med salt och peppar. Bred över crème fraichen och gratinera i ugnen i ca 30 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.
4. Hacka persiljan och strö över gratängen och servera med kålsallad.
REDAN FÄRDIGT
⅓ sats av den kokta potatisen
⅓ sats ratatouille
⅓ sats kålsallad
TILLSÄTT
½ msk olja
8 ägg
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
150 g fetaost
1 tsk sambal oelek
1 ½ dl majonnäs
½ kruka persilja
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smörj en ugnsform, ca 20x30 cm (för 4 port) med oljan och lägg i den kokta potatisen.
3. Knäck äggen i en bunke och blanda med salt, peppar och ratatouille. Häll blandningen över potatisen i formen och smula över fetaosten.
4. Sätt in formen i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stannat.
5. Krämig kålsallad: Blanda sambal oelek med majonnäsen och vänd ner i kålsalladen.
6. Hacka persiljan och strö över den färdiga tortillan.
7. Servera tortillan med den krämiga kålsalladen.
REDAN FÄRDIGT
½ sats stekt chorizo
⅓ sats ratatouille
⅓ sats kålsallad
TILLSÄTT
4 portioner pasta
2 ½ dl matlagningsgrädde
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skiva korven och värm den i en kastrull med ratatouille och grädde. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera pastan med chorizosåsen och kålsalladen.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Preppa för veckans måltider! Månadens meny andas vår och bjuder på örtbakad kyckling, rostad broccoli och chilidoftande sötpotatis som blir till fyra goda rätter för veckan.