Matskola

Olika typer av juice

Visst är det gott med juice - men hur vet man skillnaden mellan exempelvis juice och juice från koncentrat? Eller nypressad jämfört med hemgjord? Här får du lite hjälp på traven.
Tips: Här hittar du alla våra friska recept på juice!

Olika sorters juice

Hemgjord, pressad juice

Den hemmapressande juicen är väl ändå den godaste - det kan vi nog vara överrens om. Du köper hem apelsiner eller andra frukter och bär och pressar helt enkelt själv i en juicepress, råsaftcentrifug eller slow juicer.

Nypressad juice

Nypressad juice, ibland kallad direktpressad juice, pressas i samband med att juicen förpackas. Den har en kort hållbarhet och pressningsdatum ska anges på förpackningen. Det ska även anges om juicen är pastöriserad eller inte.

Juice – inte från koncentrat

  • Pressat efter skörd i landet där frukten växer

Frukten plockas och pressas direkt efter skörd. Juicen pastöriseras lätt och hålls nedkyld under hela resan till kyldisken. Ingenting tas bort eller läggs till. På så sätt behåller vi näringsämnena samt fruktens fräscha och goda smak.

  • Frukten transporteras till säljlandet och pressas där

Frukten plockas och transporteras därefter till produktionsanläggningen där den pressas och pastöriseras lätt. Ingenting tas bort eller läggs till. Juicen förvaras och säljs nedkyld. På så sätt behålls näringsämnena samt fruktens goda smak.

Juice – från koncentrat

Frukten plockas och pressas och kokas därefter för att minska den naturliga vattenmängden i frukten. Det resterande koncentratet fraktas till fabrik där samma mängd vatten som togs bort tillsätts. Vissa juicer från koncentrat hålls kylda, medan andra är bakteriefria och kan förvaras i rumstemperatur. Detta ger juicen en längre hållbarhet.

Ekologisk juice

Smakmässigt skiljer den ekologiska juicen sig inte från andra juicer och den kan vara såväl nypressad, från koncentrat eller inte från koncentrat. I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Vill du bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. Läs gärna mer om ekologisk mat på Livsmedelsverkets hemsida.

Fruktdryck och nektar

Fruktdryck och nektar hör egentligen inte hemma i en "Juiceskola" eftersom de inte klassas som juice men det kan ändå vara bra att ha koll på. I fruktdrycker tillsätts till fruktkoncentratet, förutom vatten, även socker och eventuellt andra tillsatsämnen. Produkterna har oftast lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.

Visste du att...

...i Kina är apelsinen symbol för kärlek och rikedom, och är en fin gåva till någon man gillar då apelsinen är dyr i Kina. Så nästa gång du gillar någon lite extra, säg det med en apelsin!

...apelsin är en populär ingrediens i många av världens kök, den kan bidra med både en varm sötma och fräsch syrlighet.

...en apelsin består av ca. 86% vatten. Perfekt att äta under sommaren alltså, både fräsch och läskande!

Artiklar (1546)