Naturens råvaror

Matpionjärerna: Bergmans fisk & vilt

Prisbelönt och lokalproducerat mathantverk – Buffé har besökt butiken och rökeriet Bergmans Fisk och Vilt i utkanten av Vilhelmina i Lappland. Dessutom får vi lära oss att röka fisk.

“När konstnären är fattig kommer inspirationen”. Det slår Martin Bergman fast när Buffé möter honom utanför butiken Bergmans Fisk och Vilt, samtidigt som han konstaterar att han därmed varken får tid eller inspiration till att skapa konst längre. Martins företag går med andra ord lite för bra. Den timrade gårdsbutiken med tillhörande rökeri och restaurang vid den norra in- och utfarten till Vilhelmina har sedan öppningen 2009 lockat allt fler kunder och turister. I den 230 kvadratmeter stora gårdsbutiken finns idag, utöver den förädlade fisken, allt från kött och bröd till sylt och praliner.

Martin är uppvuxen i en familj som varit fiskare i flera generationer, så kärleken till naturens skafferi finns i hans DNA. Hans bror driver en fiskrestaurang med rökeri utanför Gävle där bröderna växte upp, men när det för Martin var dags att flytta hemifrån lockade nordligare breddgrader. Efter studierna började Martin anordna jakt- och fiskeresor till Vilhelmina samtidigt som han närde sina konstnärliga ambitioner.

Men siffrorna gick inte riktigt ihop. Inspirerande förvisso, konstaterar Martin som menar att kreativitet föds i pressade lägen, men inte hållbart i längden. Snart tog istället idén om att starta ett rökeri och butik med lokala delikatesser form. Idag har butiken cirka 500 besökare per dag och Martin köper in viltkött från samebyarna och röding från fiskarna i fjällen. Regnbågslaxen får han från den egna fiskodlingen på gården.

Allra populärast i butiken är det varmrökta sidfläsket tätt följt av den kallrökta regnbågen som faktiskt tog hem SM-guld i mathantverk för några år sedan. Martin tror att det ökade intresset för mathantverk följer med kundernas ökade medvetenhet och intresse för lokala råvaror.– Man märker att människor bryr sig alltmer om varifrån maten kommer och vill vara säkra på att djuren har haft det bra.

Förutom att råvarorna är lokala och håller hög kvalitet är själva rökprocessen en av hemligheterna bakom de många återvändande kunderna. Rökt fisk och kött kan man ju få tag på lite varstans idag, men det är ovanligt att man röker i vedeldad ugn så som man gör här.
– För det mesta röks kött och fisk i elugnar och det blir en annan smak. Det är svårt att sätta fingret på den exakta skillnaden, men har man smakat båda så vet man. Det som rökts i elugn är beskare, förklarar Martin.

Idag säljer Martin och Urban Lindmark, som han driver företaget tillsammans med, framför allt till lokala butiker och förbipasserande – utöver de många stammisarna i närområdet. Men i framtiden hoppas han på en ännu bredare kundkrets, där den nylanserade webbshopen möjliggör för de som idag är sporadiska kunder att kunna beställa sina favoriter året om.Martin poängterar slutligen att Bergmans Fisk och Vilt må bära hans namn, men bakomVilhelminas främsta delikatessdestination finns ett helt team.
– Jag har fantastiska och kreativa kollegor som brinner för det här lika mycket som jag och vi gör det här tillsammans, säger Martin Bergman och låter påtagligt rörd.
– Jag är så kär i dem allihopa!

Rökt fisk.

Nyrökt fisk.

Martin Bergman

Bergmans fisk & vilt

Martin Bergman driver Bergmans fisk & vilt

Artiklar (1559)

Framtidens ost

Matpionjärerna: Svedjan Ost

Möt paret Johanna och Pär Hellström som driver det lilla mejeriet utanför Skellefteå i Västerbotten

Frukternas paradis

Matpionjärerna: Orelund Gård

Mitt i den skånska myllan hittar man Orelunds fruktodling och gårdsbutik, ett prunkande frukt- och gröntparadis

Spannmål

Matpionjärerna: Lundens gård

Spannmål på traditionellt vis och med ekologiska metoder – Buffé har besökt Lundens Gård utanför Trollhättan

Framtidens fisk

Matpionjärerna – Gårdsfisk

Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.

Recept

Vit fisk på 5 sätt

Vi bjuder på fem goda recept som hjälper dig äta mer vit fisk i vardagen.

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé