Munhälsa

Barns tänder

När får barn tänder? Och hur sjutton håller jag barnets tänder rena på bästa sätt? Här är frågor och svar om barns munhälsa!

När får barn tänder? 

Barn får tänder väldigt olika. När barnet är 6 månader så kan de första tänderna synas men det är inte ovanligt att tänderna kommer senare eller tidigare. Redan under fosterstadiet bildas anlaget till tänderna i munnen och några få bebisar föds med mjölktänder i munnen.

När barnet fyller 3 år så brukar alla mjölktänderna ha vuxit ut i både överkäken och underkäken, de permanenta tänderna skapas längre in i käken bakom mjölktänderna. När de permanenta tänderna börjar växa fram löses rötterna upp i mjölktänderna och vid 5 - 7 års ålder börjar mjölktänderna bli lösa och ramla av och ge plats för de permanenta tänderna.  

Vad är mjölktänder?

Mjölktänder är de första tänderna som är anpassade till barnens munnar och kost, totalt är det 20st mjölktänder i munnen fördelat på överkäken och underkäken. Vid 5 - 7 års ålder börjar mjölktänderna lossna och barnet tappar alla mjölktänder och de permanenta tänderna får plats och växer ut.   

Hur vet man om barn börjar få tänder?

Om barnet upplever besvär i munnen kan det bero på att tänderna håller på att växa ut. Det kan klia och vara rött i munnen. Det är ingen fara och en lindring för barnet kan vara att tugga på en mjuk bitleksak.  

Hur många tänder finns det i munnen?

Totalt har vi 28 permanenta tänder som växer klart vid 9 – 12 års ålder. I slutet av tonåren brukar visdomständerna komma fram, men hos vissa växter visdomständerna aldrig ut utan stannar i käken under tandköttet.

Hur håller jag barnets tänder rena?

Du håller barnets mun och tänder rena genom att borsta med fluortandkräm på morgonen och kvällen, se till att barnet somnar varje kväll med borstade tänder så salivet kan bekämpa eventuell karies. Salivet har en skyddande effekt mot karies och det kan vara bra att vänta 2 timmar mellan måltider under dagarna så salivet kan verka ifred i munnen.

Artiklar (463)

Pysseldags!

Pyssla med trolldeg!

Pyssla med trolldeg - det kanske kan få de uttråkade kidsen att dra på smilbanden? Vi testar!

Vilket datum gäller?

När är hallowen?

Det finns en del förvirring om när halloween egentligen är? Här finner du svaret!

Veganskt påskpynt

Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.

Bedårande cupcakes!

Kaninmuffins

Följ denna guide för att enkelt få till en bedårande kaninmuffin!

Enkelt julpyssel!

Pepparkaksgran

Så bygger du din egen pepparkaksgran!

Dansa ut julen!

Julgransplundring

På Tjugondag Knut tar julen slut! Se våra bästa tips på en lyckad julgransplundring.