Handla med hänsyn

I samband med coronaviruset

Som du säkert märkt är det många som fyller skafferierna lite extra just nu och det kan leda till att produkter saknas tillfälligt. Vi gör allt vi kan, både i lager och i butikerna, för att du ska kunna handla de varor du behöver.

Texten uppdateras löpande. Senast uppdaterad 8 april kl. 10.45.

Maten är inte på väg att ta slut och våra lager är välfyllda. Vår utmaning nu är att hinna få ut alla varor till ICA-butikerna och att få upp allting på hyllorna.

Mer potatis och färre potatisskalare

Därför kommer vi nu att prioritera det som är viktigast i vardagen. Mätta magar och hygien går före prylarna, helt enkelt. Det blir fler potatisar men färre potatisskalare och blöjor kommer att gå före blomkrukor.

Handla inte mer än vad du behöver

När vi nu alla hjälps åt, i en väldigt speciell tid, kallar vi det för att handla med hänsyn. Vi går inte till butiken med sjukdomssymptom, oavsett om det är för att köpa mjölk eller för att arbeta i kassan. Och när vi väl är i butiken tänker vi praktiskt och handlar inte mer än vad vi behöver. Vi vet inte hur situationen utvecklas, men vi lovar att vi kommer fortsätta att försöka göra vardagen så enkel som möjligt för er kunder. Även när vardagen är lite annorlunda.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer

ICA-butikerna följer folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smittspridning i butikerna. Därför kan du bli uppmanad att hålla avstånd i butiken till exempel genom golvdekaler som visar var man bör stå i kassakön. En del butiker kan också öppna upp fler ytor så det inte blir så trångt och butikerna jobbar också med att få ett jämnt kundflöde under dagen så att inte så många kunder kommer samtidigt. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Mat hemlevererat

Just nu är det många som inte bör eller kan handla i butik på grund av att man är sjuk eller tillhör en riskgrupp. Efterfrågan har gjort att många av de 300 ICA-butiker som har e-handel har långa leveranstider. För att korta leveranstiderna och underlätta för riskgrupper att snabbt få hem sin mat så påskyndar ICA lanseringen av det tidigare pilotprojektet med hemleveranser av färdiga måltidslösningar. 

- Det har varit viktigt för oss att ta fram en lösning för hemleveranser av mat till de som verkligen behöver få hjälp och stöd i en svår situation. Vi har gjort den här särkilda lösningen för att underlätta för riskgrupper och hoppas att andra kunder uppfattat vår uppmaning om att handla med hänsyn. Vi kommer fortsätta att arbeta med att utveckla lösningar mot den här målgruppen, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige.

Inom kort finns 60 butiker som erbjuder tjänsten, fler butiker kommer ansluta sig till tjänsten inom kort. Appen finns att ladda ner till Iphone och Android. Betalning sker med Swish direkt i appen. Mer information om vilka butiker som erbjuder tjänsten finns i ICA Pronto appen.

Vanliga frågor och svar kopplat till coronaviruset: