Klassisk pajdeg- grundrecept

Betyg 4.1 av 5.
486 personer har röstat
45
Klassisk pajdeg- grundrecept

Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2013

Klassisk pajdeg- grundrecept

Ingredienser

1 sats
3 dl  vetemjöl
125 g  kylskåpskallt smör
1 - 2 msk  iskallt vatten

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Näringsvärdet är beräknat på 1 sats.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt margarin. Detta leder till en 80 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Gör en sats i taget
Det är svårt att få fin och jämn deg om man mixar dubbel sats mjöl och smör i en normalstor matberedare.

För en lyxigare pajdeg
Byt vattnet mot 1 ägg och öka smöret till 150 g (för 1 sats).

Riktigt kallt smör och iskallt vatten ger rätta fraset.
Arbeta snabbt ihop degen. Överarbetad deg blir seg och trist.
Tumma degen från mitten och ut i små pajskal. Om du gör en stor paj, dela degen i flera bitar och tryck ut så blir det lättare att få pajskalet jämntjockt.
Nagga degen med en gaffel så det inte bildas luftblåsor.
Ställ kallt före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
486 personer har röstat

Kommentarer

Hej! Planerar buffé. Kan jag förgrädda pajskal och frysa in en vecka i förväg? Mvh Linda

Linda

2024-03-14

Hej Linda! Risken är att de bara spricker och smular om du fryser dom gräddade. Frys dom ogräddade i pajfomen och ta fram och tina och grädda dem, det funkar fint. Lycka till med buffén! Hälsningar Niclas.

Redaktionen

2024-03-14

Tips från en pajälskare! Du förenklar processen om du kavlar ut degen direkt i en pajform och ställer in den i kylen för att vila!

Iréne

2024-02-12

Bra och enkel recept

Matti

2023-12-23

Näringsvärde per portion

Energi6463 KJ / 1545 kCal
Fett106 g
Salt1.5 g
Kolhydrater131 g
Protein16 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Surdeg grundrecept med vetemjöl
Betyg 3 av 5.
6 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Dillstuvad potatis
Betyg 4.6 av 5.
19 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Mördeg (grundrecept)
Betyg 4 av 5.
349 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Trolldeg (grundrecept)
Betyg 3.9 av 5.
1396 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grundrecept frasvåfflor
Betyg 4.1 av 5.
274 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Våfflor grundrecept
Betyg 3.7 av 5.
3152 personer har röstat
Under 45 min att tillaga