Recept: Klassisk pajdeg- grundrecept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Klassisk pajdeg- grundrecept

40 röster

Ett bra basrecept på deg till matpajer. Riktigt kallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra frasigt. Tumma ut pajdegen tunt och låt vila minst en halvtimme innan den gräddas.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2013.

Ingredienser

1 sats
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 msk iskallt vatten

Så här gör du

  1. Skär smöret i små bitar.
  2. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
  5. Pajskalet passar bra som grund till bland annat Lyxig kycklingpaj, Texmexpajer och Grön ostpaj.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt pajdegen med glutenfritt pajdegsrecept (t ex ca 3 dl glutenfri mix, 1 krm salt, 75 g smör, 1 dl kesella, 1-2 msk vatten, för 1 sats).
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

GÖR EN SATS DEG I TAGET
Det är svårt att få fin och jämn deg om man mixar dubbel sats mjöl och smör i en normalstor matberedare.

LYXIGARE PAJDEG
Byt vattnet mot 1 ägg och öka smöret till 150 g (för 1 sats).

RIKTIGT KALLT SMÖR och iskallt vatten ger rätta fraset.
ARBETA SNABBT ihop degen. Överarbetad deg blir seg och trist.
TUMMA DEGEN från mitten och ut i små pajskal. Om du gör en stor paj, dela degen i flera bitar och tryck ut så blir det lättare att få pajskalet jämntjockt.
NAGGA MED EN GAFFEL så det inte bildas luftblåsor.
STÄLL KALLT före gräddning så sjunker inte kanterna så lätt.