Recept: Pizzadeg
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Pizzadeg

212 röster

Här är receptet för att få till en riktigt bra pizzabotten. Allt du behöver är vatten, jäst, olja, salt, mjöl och lite tid. Hemligheten till denna förtjusande pizzadeg är den långa jästiden.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2002.

Ingredienser

  • 3 1/2 dl iskallt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olja
  • 1/2 msk salt
  • 10 dl mjöl + extra till utbakning (10 dl motsvarar ca 600 g)

Så här gör du

  1. Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och oljan. Vispa ihop allt. Tillsätt saltet.
  2. Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme i en stor degbunke.
  4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar à ca 200 g (för 6 port). Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

För alla

Fri från: mjölkprotein, laktos och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix, prova dig fram till lagom mjölmängd och använd ca 1 msk "fiberhusk" i degspadet så blir degen smidigare och lättare att hantera (för 6 port).