Så mycket mer än kebab

Smaka på Turkiet

Det turkiska köket bjuder på fantastiska dofter och smaker. Handelsvägar mellan Asien och Europa som i alla tider gått genom Turkiet har skapat en rik matkultur med influenser från bland annat Mellanöstern, Medelhavet och Balkan.

Typisk turkisk mat

Den mest kända turkiska rätten är förmodligen kebab, som betyder stekt kött. Men den billiga snabbmatsstämpel som kebaben fått i Sverige finns inte i kebabens hemland. I Turkiet tillagas kebaben med omsorg och smakar därefter. Beroende på hur lamm-, nöt, eller kycklingköttet smaksätts, tillagas och serveras får kebaben olika namn. Några varianter är döner kebab, iskender kebab och adana kebab. Längst ner hittar du några av våra goda recept med turkisk inspiration.

Det turkiska köket är även känt för alla sina ris- och auberginerätter. Köfte är namnet på turkiska köttbullar. Traditionellt görs köfte på lammfärs som blandas med kryddor och rullas till avlånga järpar, men många gör dem även på nötfärs. 

Börek, små fyllda smördegsknyten, är en annan turkisk specialitet liksom dolma, vinblad med olika fyllningar. Yaprak dolmas med ris och kött sägs vara den variant som Karl XII och hans karoliner blev förtjusta i under tiden de levde i exil i Turkiet. I Sverige byter vi vinblad mot kål och får då kåldolmar. 

Vanliga smaksättare

Spiskummin, vitlök, chili och färska örter, inte minst mynta, dill och persilja används flitigt i turkisk matlagning. Persilja ska det vara massvis av i den citronsyrliga bulgursalladen tabbouleh. På fredagar när de turkiska kvinnorna tog med sina barn till badinrättningarna, hamam, fick den kvinna som hade rykte om sig att laga den godaste bulgursalladen ta med sig den och bjuda de andra på. Eller så åt man den med vitkåls- eller vindruvsblad när kvinnorna samlades på eftermiddagarna för att utbyta nyheter. 

"Jag uppskattar kontrasterna i det turkiska köket. En stark rätt är verkligen stark, en söt baklava är jättesöt. Det finns inget lagom." - Mehmet Gurs, finskturkisk stjärnkock i Turkiet.

Meze – läckra smårätter

En turkisk måltid inleds ofta med meze, det vill säga flera smårätter som serveras med goda röror baserade på tomat, aubergine, kikärter, paprika eller tjock yoghurt. Tjadjik är Turkiets svar på grekernas tsatsiki, en yoghurtblandning med vitlök, salt och ofta hackad färsk mynta eller dill. Till yoghurtröran är det vanligt att bjuda lavas, ett tunt uppblåst bröd som helst ska bakas i vedeldad ugn för att få rätt smak och konsistens.

Söt, sötare, sötaste fikat

Turkiska bakverk och desserter är i regel rejält söta och det finns en hel uppsjö av olika sorter. Baklava är kanske det första många tänker på, ett bakverk med ursprung från det osmanska riket där flera lager av lövtunn filodeg fylls med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter, gräddas och dränks i honung, socker, kryddor och rosenvatten. Baklavan skärs sedan i bitar och avnjuts med fördel tillsammans med en kopp starkt, svart turkiskt kaffe som kontrast till den intensiva sötman. 

Det dricks även en hel del starkt, sött och varmt te i Turkiet, i små teglas. Landet är en stor teodlarnation och eftersom många är muslimer och inte dricker det inhemska aniskryddade brännvinet raki eller vin till maten, är te vanligt som måltidsdryck. 

På godisfronten råder det ingen tvekan om att turkisk delight, eller "lokum" som det heter i Turkiet, är storsäljaren nummer ett. Det är en slags marmeladkonfekt av pektin, socker, fruktsaft och ofta även hackade nötter och/eller torkad frukt som rullas i florsocker och/eller majsstärkelse. Sorterna är många, färgerna likaså. Butikerna som säljer turkish delight är en sann ögonfröjd!

Unik elastisk glass

Turkiet kan stoltsera med en alldeles egen typ av glass som påminner om svensk mjukglass. Den största skillnaden är att den innehåller orkidérot, vilket gör glassen extremt elastisk. Därför har den fått namnet salepli dondurma, elastisk glass. Hör och häpna, men glassen kan sträckas ut till ett 60 centimeter långt rep, eller längre!

  1. Grillade färsspett – på tre sätt

    1. Grillade färsspett – på tre sätt

    Betyg 3.1 av 5.
    81 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Turkiska kebabspett är inspirationen till dessa grillade färsspett. Välj mellan tre olika kryddblandningar à la Mellanöstern att smaksätta färsen med. Za'atar med sesamfrön och sumak, mynta och kajenn eller kombinationen ingefära och kanel. Mumsigt värre!

    Grillade färsspett – på tre sätt
  2. Turkiska fetaostknyten

    2. Turkiska fetaostknyten

    Betyg 3.1 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Turkiska fetaostknyten är frasiga, fina och urläckra som tilltugg till soppan eller drinken. Krispiga filodegsknyten som fyllts med fetaost och persilja kan med fördel förberedas dagen innan och värms sedan i ugnen precis innan servering.

    Turkiska fetaostknyten
  3. Aubergine med lamm, pinje och parmesan

    3. Aubergine med lamm, pinje och parmesan

    Betyg 3.8 av 5.
    63 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Aubergine är verkligen en grönsak som vinner på att tillagas i ugn med en god olivolja. Här fylls den mjuka auberginen med en tomatbaserad lammfärsröra med orientalisk smak av muskot och spiskummin. Pinjekärnor, parmesan och persilja fulländar rätten.

    Aubergine med lamm, pinje och parmesan
  4. Tabbouleh 

    4. Tabbouleh

    Betyg 4.4 av 5.
    258 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer.

    En sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, hackade tomater och lite bulgur. Ringla över olivolja och färskpressad citronjuice. Grön och välsmakande sallad som passar utmärkt som tillbehör till grillat eller på en buffé. Namnet betyder ”lite kryddigt” på arabiska men smakar mer än namnet föreslår.

    Tabbouleh 
  5. Fluffig turkish delight

    5. Fluffig turkish delight

    Betyg 2.6 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ett krämigt och sött recept på fluffig turkish delight med bland annat Cointreau, citron, grädde och apelsinblomsvatten. En annorlunda, härlig efterrätt som du garnerar med pistagenötter.

    Fluffig turkish delight
Frågor och svar

3 frågor till Marie Malmqvist...

kategoriansvarig för ”All världens mat” på ICA
Vilka "turkiska" kryddor och smaksättare finns i dag i ICAs sortiment?
 - Vi har ett brett sortiment av olika meze och klassiska smaksättare som tahini (sesampasta) och granatäppelsirap, vilka äts i stora delar av mellanöstern och som är en viktig del av det turkiska köket. 

Är turkisk mat något ni kommer att satsa mer på framöver? 
- Vi satsar stort på att få ett bättre sortiment för både mellanöstern och Balkan. Och så jobbar vi med recept- och inspirationsmaterial som jag hoppas ska öka kunskapen och kännedomen om det turkiska köket. Oftast finns ingredienserna i våra butiker, men det är inte alltid helt lätt att veta var och vad man behöver för att laga en turkisk måltid.

Vad har du själv för erfarenheter från det turkiska köket?
- För få! Men nyligen lagade jag och min 3-årige son köfkekryddade köttfärsspett med myntayoghurt till och det blev en ny favorit för hela familjen. Men jag har försökt att lära mig mer om matkulturen då jag spelar basket i Rinkeby och har många lagkompisar att inspireras av. Det är verkligen ett spännande kök att lära sig mer om, och gott blir det medan man lär sig.

Artiklar (1486)

Grillat!

Grillat i pitabröd

Vi tipsar om vad du kan grilla och lägga i bröd, allt från svamp till tacokryfddat kött.

Sött och gott!

Gör egen baklava

Gör din egen baklava, jättegott och inte så svårt som man kan tro.

Festmat

Så smakar eid al-fitr

I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till