Älskade knöl

6 spännande potatissorter

Potatis måste inte alltid bara vara ett mättande tillbehör. Nu får de nya knölarna med nötig smak, smörig konsistens och häftig färg ta huvudrollen. Lär känna Amandine, Asparges, Cecile, Ratte, Double Fun och Marilyn.
Här hittar du alla recept med potatis.

Dessa potäter ska du hålla koll på!

Amandine, Cecilie eller Marilyn. Här listar vi olika potatissorter och vad de passar bra till.

  • Amandine-potatis.

    Amandine - smörig och fyllig

    En sorts fransk mandelpotatis, men med fastare konsistens och tunnare skal. Den är avlångt mandelformad och har ljust gyllene färg. En riktig ädelsten bland knölarna. Inte så konstigt att Amandine är uppskattad av många professionella kockar. Ät den nykokt, kanske med lite smör och salt – som en primör året om! Jättegod också att steka eller ugnsbaka med havssalt, rapsolja och timjan.

  • Asparges

    Asparges - nötig och fast

    Kallades tidigare för sparrispotatis, eftersom den är avlång och aningen flikig till formen. En fast sort med tunt skal. Det tunna skalet får gärna vara kvar, men det kan vara bra att skrubba det innan tillagning. Perfekt till potatissallad, grillade rätter och i omelett. Jättegod att rosta i ugn med salt och olivolja. Och vem har sagt att det måste vara pasta till pastasåsen? Prova Asparges till din favoritsås!

  • Potatissorten Cecile

    La vie - nötig och len

    Nötigt delikat, särskilt med skalet på. Det här är en av våra nyaste sorter. La Vie har en fast men ändå härligt krämig konsistens, det gör att den passar bra att både koka, steka och ugnsrosta! Starka smakkompisar är palsternacka, lök och timjan. 

  • Potatissorten Ratte.

    Ratte - fast och smörig

    En fransk gourmetpotatis med fyllig smak, som anses vara en delikatess av professionella kockar. Den är fast och bra att koka, steka, ugnsrosta eller blanda i sallad. Det tunna skalet kan ätas, och därför är Ratte perfekt för potatisälskaren som inte orkar skala. Testa att skiva kokt Ratte (med skalet kvar såklart) och blanda med en vinägrett av stark senap, vit balsamvinäger, hackad rödlök och rapsolja. Toppa med rucola. Inget mer behövs!

  • Potatissorten double fun.

    Jazzy - fast och delikat

    En lite större potatissort som är vackert avlång med ljusgult kött. Denna delikata knöl passar utmärkt till potatissallad, att koka eller ugnsbaka. Gärna med skalet på.

  • Potatissorten Marilyn.

    Marilyn - gul och krämig

    En delikatesspotatis med en spännande krämig konsistens. Den har en rik, nötig smak med en smörig ton och färgen är vackert gul. En potatis som fungerar utmärkt i de flesta sammanhang och är utmärkt till både mos och potatissallad.

Artiklar (1539)

För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.

Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!

För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.