Vit kladdkaka med dulce de leche och kokos

Kladdkaka med dulce de leche är oemotståndligt god! Denna saftiga och smakrika kaka toppas med en krämig färskostfrosting, krispiga rostade kokoschips och såklart extra dulce de leche. Den vita kladdkakan är enkel att baka och perfekt för dig som vill ha en söt och karamellig dessert eller fika.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Ingredienser
10-12 bitar
100 g smör (+ extra till formen)
200 g hackad vit choklad
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm flingsalt
2 ägg
2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk finrivet citronskal
riven kokos (till formen)
Kolafrosting
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
1/2 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk)
Topping
1/2 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk)
1/2 dl rostade kokoschips
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi2001 KJ / 502 kCal
Fett34 g
Salt0.7 g
Kolhydrater45 g
Protein6 g
Kommentarer
13 stJag halverade sockermängden på både sockret och sirap men lade till för frostingen till en hel dl dulce de leche för att få ner den sockriga amalgam till syrlig där alla smaker gifter sig med varandra. Glömde helt ha i citron skal som var riven men kakan smakade ändå himmelskt .
Valentina
Jag följde Cecilias tips och halverad mängden socker, dubblade mängden salt och hade i 2 msk citronsaft. Sen hörde jag inte timern utan kakan gräddade i ugnen i 35 min så den blev fast men saftig. Sedan modifierade jag toppingen så att jag blandade i 4 msk grädde i dulce de lechen och strök den över kakan, hade även färska jordgubbar hemma så de hade jag ovanpå kolan, sist vispade jag upp 3 dl vispgrädde att toppa allt med och strödde över kanel. Blev supergott och familjen älskade det!
Mam-sajo
Alltså, det vattnas i munnen bara man tänker på denna. Lite för söt dock.. Och den behöver mer tid i ugnen för att inte bli för geggig, alternativt gör den max 5 cm hög
Christoffer
Kakan behövde 25 minuter och blev då kladdig, men inte rinnig, inuti och seg i kanten. Väldigt god, mycket mättande. Det är dock ren lögn att kunna få den ur formen, så räkna med att servera under viss kamp. Vi knäckte tårtspaden...
Bodil
Super god kaka! Har testat att byta ut vetemjölet mot Semper gluten free, MIX white flour mix för att göra den glutenfri och det funkar utmärkt!
Therese
För söt för min smak men gick utmärkt att byta vetemjölet till majs och mandelmjöl (1 del majs och 3 delar mandel). /Camilla
Camilla
Tror du att jag kan byta till glutenfritt mjöl? Bör jag tänka på något då tro...
Camilla
Hej Camilla! Ja det bör gå att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix, men det är inget vi har provlagat. Men om du menar annan mjölsort som tex madelmjöl så tycker jag hellre att du ska göra denna kladdkaka https://www.ica.se/recept/citronkladdkaka-719575/ och använda frosting och topping från detta recept. Du får gärna berätta hur kakan blev. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Går den bra att frysa?
Li
Hej Li! Kladdkakan går att frysa utan kolafrosting och topping. Ta fram och tina kakan och lägg på toppingar inför servering. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Går den göra laktosfri?
Eva
Hej Eva! Nja det blir knepigt, framför allt pga att dulce de leche innehåller laktos. Du skulle kunna koka egen laktosfri kolasås istället. Men du behöver även välja laktos- eller mjölkfri vit choklad och laktosfria produkter av smör och färskost. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Rysligt god även utan kolafrosting och topping. Jag halverade mängden socker och dubblade mängden salt. Tog också betydligt mer citron. Gräddade 15 minuter i varmluft. Perfekt resultat!
Cecilia