Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Vaniljtårta med hjortron

En tårta med fyllning av vanilj och hjortron, kan det bli lyxigare? Mellan tårtbottnarna lägger du den lena vaniljkrämen blandat med söt hjortronsylt och till garnering används hela hjortron tillsammans med elegant spritsad vaniljkräm.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda samman mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen och tillsätt vattnet.
  4. Häll smeten i en smord och kokosbeströdd form (ca 1 1/2 l, ca 22 cm i diameter, för 12 port)
  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Täck ev med folie. Låt kakan svalna. Dela i 3 bottnar.
  6. Fyllning: Vispa samman Solhavre, majsstärkelse, äggulor och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under ständig omrörning och sjud tills den har krämkonsistens. Smaksätt med vaniljsocker. Rör tills krämen svalnat lite. Kyl krämen.
  7. Bred både hjortronsylt och vaniljkräm på 2 av bottnarna. Lägg samman alla bottnarna. Så här långt kan tårtan förberedas dagen före.
  8. Garnering: Halvtina hjortronen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa vaniljsåsen pösig med elvisp. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Häll gelatinen i vaniljsåsen under kraftig vispning. Ställ kallt i 10-15 minuter.
  9. Bred ett jämnt lager vaniljkräm över tårtan. Fyll en spritspåse med resten av "vaniljsåsen" och lägg den i kylen några timmar om den är för lös. Spritsa toppar och lägg på väl avrunna hjortron.

För alla

Gör glutenfri: uteslut vetemjölet och använd i stället samma mängd glutenfri mjölblandning. OBS! Havre rekommenderas för närvarande inte till barn med celiaki under 18 år (ingår i Solhavren och vaniljsåsen).

Ingredienser

Portioner: 12
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl hett vatten
  • mjölkfritt margarin eller olja till formen
  • kokos till formen
Fyllning av vaniljkräm och hjortronsylt
  • 2 dl havredryck
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • 2 st äggulor
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hjortronsylt
Garnering
  • 1 pkt frysta hjortron
  • 2 förp vaniljsås (Oatley, à 2 1/2 dl)
  • 4 st gelatinblad
Lägg till i inköpslistan