Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Ugnsbakad tomat med sotad sallad och myntadressing

En raffinerat grym tillbehörssallad med plommontomater, gemsallad, mynta och pecorino. Genom att tillaga tomaterna länge i låg temperatur förstärks smaken kraftigt. Ett superknep att ta till i början av odlingssäsongen när de inte smakar så mycket.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skär varje tomat i 4 klyftor. Lägg dem med skalsidan nedåt på en bakpappersklädd plåt.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Strö vitlök, timjanblad och socker över tomaterna.
  4. Ugnsbaka tomaterna i mitten av ugnen ca 2 timmar. Låt överflödig vätska rinna av på hushållspapper när de är klara. 
  5. Strimla myntan och blanda med citronjuice, olja, salt och peppar i en bunke.
  6. Ansa och dela salladslöken på längden. Dela gemsalladen på längden.
  7. Hetta upp en stekpanna, helst en gjutjärnspanna. Lägg salladslöken med snittytan nedåt i pannan. Sota dem så att de blir lite svarta, det tar 2–4 minuter beroende på storlek. Gör på samma sätt med salladen.
  8. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Hyvla över osten. Ringla över myntadressingen. Avsluta med lite flingsalt och peppar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Ersätt osten med t ex laktosfri salladsost.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt osten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 8 plommontomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/4 kruka timjan
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl plockade myntablad
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
  • 125 g salladslök
  • 2 gemsallad (hela huvuden)
  • 50 g pecorinoost
  • flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1169 kJ / 279 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer