Tzatsiki
Tzatsiki, denna älskade grekiska sås med gurka, vitlök och citron, som passar både kött och fågel. Basen i tzatsikin är grekisk yoghurt och såsen som du serverar kall kan även finna sin plats som dressing till en sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2004
Ingredienser
8 portioner
1/2 - 3/4 gurka
1 - 1 1/2 tsk salt
1 - 2 vitlöksklyftor
3 - 3 1/2 dl grekisk yoghurt eller naturell yoghurt (se Tips)
1 tsk citronjuice eller vinäger
1 msk olivolja
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Om du använder naturell yoghurt, ta dubbla mängden och låt den rinna av i ett kaffefilter så blir den lite fastare och påminner mer om den grekiska.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej Den är jätte bra att använda till mat rätter.
Camilla
2020-08-15Det här har blivit mitt standardrecept för tsatsiki, som sedan kan varieras efter smak.
Harriet
2006-07-11Jag använder naturell matlagningsyoghurt och låter vasslen rinna av genom handduk i ett durkslag. Sedan blandar jag i socker och svartpeppar oxå. För lite extra piff kan man lägga i lite oregano.
Linda
2006-05-04