Sötost med rosmarinkaramell

Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
3
Sötost med rosmarinkaramell

En riktigt smaskig efterrätt med jämtländska anor. Sötosten, som bär smak av kanel och kardemumma, går även utmärkt att kan frysa för att äta senare. I sällskap med den söta rosmarinkaramellen blir sötosten en oemotståndlig dessert! Rosmarinkaramellen är ett lika gott tillbehör till sötostkakan som att ringla över frukostyoghurten.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Sötost med rosmarinkaramell

Ingredienser

8 portioner
3 l  mjölk (3 %)
1 dl  vispgrädde
2 dl  socker
3   kanelstänger
3   kardemummakapslar eller malen kardemumma (3 kapslar motsvarar 1/2 tsk malen kardemumma)
2   ägg
1 tsk  ostlöpe (finns på apoteket)
1/2 tsk  kanel

Rosmarinkaramell

1 dl  socker
2 dl  vatten
1   kvist rosmarin

Till servering

lingon
lättvispad grädde
ev finhackad rosmarin

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Häll i löpe INNAN du värmer mjölken. Annars koagulerar den inte. Löpe funkar inte i högpastöriserad mjölk, vilket den ju blir av två timmars kokande.

Anders

2022-12-23

Fel dom smörgås mat äter vi det ej som efterät

Gunnar

2018-12-27

Vad kommer det av att sötost är en efterät aldrig stöt på det ändå levt 34 år i Jämtland jag och de jag känner äter det som efterät ?

Gunnar

2018-12-27

Testa liknande recept

Kanel- och lingonmarmelad
Betyg 3 av 5.
43 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Lingonpäron med kanelgrädde
Betyg 4.1 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rödkål med lingon
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bubblig lingondrink med kanel och ingefära
Betyg 4.9 av 5.
14 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Kryddig lingonkaka
Betyg 3.1 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Strutar med lingongrädde
Betyg 3.4 av 5.
7 personer har röstat
Under 15 min att tillaga