Sötost med rosmarinkaramell
En riktigt smaskig efterrätt med jämtländska anor. Sötosten, som bär smak av kanel och kardemumma, går även utmärkt att kan frysa för att äta senare. I sällskap med den söta rosmarinkaramellen blir sötosten en oemotståndlig dessert! Rosmarinkaramellen är ett lika gott tillbehör till sötostkakan som att ringla över frukostyoghurten.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012
Ingredienser
8 portioner
3 l mjölk (3 %)
1 dl vispgrädde
2 dl socker
3 kanelstänger
3 kardemummakapslar eller malen kardemumma (3 kapslar motsvarar 1/2 tsk malen kardemumma)
2 ägg
1 tsk ostlöpe (finns på apoteket)
1/2 tsk kanel
Rosmarinkaramell
1 dl socker
2 dl vatten
1 kvist rosmarin
Till servering
lingon
lättvispad grädde
ev finhackad rosmarin
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Häll i löpe INNAN du värmer mjölken. Annars koagulerar den inte. Löpe funkar inte i högpastöriserad mjölk, vilket den ju blir av två timmars kokande.
Anders
2022-12-23Fel dom smörgås mat äter vi det ej som efterät
Gunnar
2018-12-27Vad kommer det av att sötost är en efterät aldrig stöt på det ändå levt 34 år i Jämtland jag och de jag känner äter det som efterät ?
Gunnar
2018-12-27