Sötost med rosmarinkaramell

Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
3
Sötost med rosmarinkaramell

En riktigt smaskig efterrätt med jämtländska anor. Sötosten, som bär smak av kanel och kardemumma, går även utmärkt att kan frysa för att äta senare. I sällskap med den söta rosmarinkaramellen blir sötosten en oemotståndlig dessert! Rosmarinkaramellen är ett lika gott tillbehör till sötostkakan som att ringla över frukostyoghurten.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Sötost med rosmarinkaramell

Ingredienser

8 portioner
3 l  mjölk (3 %)
1 dl  vispgrädde
2 dl  socker
3   kanelstänger
3   kardemummakapslar eller malen kardemumma (3 kapslar motsvarar 1/2 tsk malen kardemumma)
2   ägg
1 tsk  ostlöpe (finns på apoteket)
1/2 tsk  kanel

Rosmarinkaramell

1 dl  socker
2 dl  vatten
1   kvist rosmarin

Till servering

lingon
lättvispad grädde
ev finhackad rosmarin

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Häll i löpe INNAN du värmer mjölken. Annars koagulerar den inte. Löpe funkar inte i högpastöriserad mjölk, vilket den ju blir av två timmars kokande.

Anders

2022-12-23

Fel dom smörgås mat äter vi det ej som efterät

Gunnar

2018-12-27

Vad kommer det av att sötost är en efterät aldrig stöt på det ändå levt 34 år i Jämtland jag och de jag känner äter det som efterät ?

Gunnar

2018-12-27

Testa liknande recept

Kanel- och lingonmarmelad
Betyg 3 av 5.
43 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Alkoholfri julbål med ginger ale
Betyg 4.8 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rödkål med lingon
Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Cranberryglögg med julsmak
Betyg 3.6 av 5.
7 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Grillad högrev med lingonglaze
Betyg 3 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bubblig lingondrink med kanel och ingefära
Betyg 4.9 av 5.
14 personer har röstat
Under 15 min att tillaga