Sötost med rosmarinkaramell

3
3
Sötost med rosmarinkaramell

En riktigt smaskig efterrätt med jämtländska anor. Sötosten, som bär smak av kanel och kardemumma, går även utmärkt att kan frysa för att äta senare. I sällskap med den söta rosmarinkaramellen blir sötosten en oemotståndlig dessert! Rosmarinkaramellen är ett lika gott tillbehör till sötostkakan som att ringla över frukostyoghurten.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Sötost med rosmarinkaramell

Ingredienser

8 portioner
3 l mjölk (3 %)
1 dl vispgrädde
2 dl socker
3 kanelstänger
3 kardemummakapslar eller malen kardemumma (3 kapslar motsvarar 1/2 tsk malen kardemumma)
2 ägg
1 tsk ostlöpe (finns på apoteket)
1/2 tsk kanel

Rosmarinkaramell

1 dl socker
2 dl vatten
1 kvist rosmarin

Till servering

lingon
lättvispad grädde
ev finhackad rosmarin

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Anders

2022-12-23

Häll i löpe INNAN du värmer mjölken. Annars koagulerar den inte. Löpe funkar inte i högpastöriserad mjölk, vilket den ju blir av två timmars kokande.

Gunnar

2018-12-27

Fel dom smörgås mat äter vi det ej som efterät

Gunnar

2018-12-27

Vad kommer det av att sötost är en efterät aldrig stöt på det ändå levt 34 år i Jämtland jag och de jag känner äter det som efterät ?