Sötost med rosmarinkaramell

En riktigt smaskig efterrätt med jämtländska anor. Sötosten, som bär smak av kanel och kardemumma, går även utmärkt att kan frysa för att äta senare. I sällskap med den söta rosmarinkaramellen blir sötosten en oemotståndlig dessert! Rosmarinkaramellen är ett lika gott tillbehör till sötostkakan som att ringla över frukostyoghurten.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Ingredienser
8 portioner
3 l mjölk (3 %)
1 dl vispgrädde
2 dl socker
3 kanelstänger
3 kardemummakapslar eller malen kardemumma (3 kapslar motsvarar 1/2 tsk malen kardemumma)
2 ägg
1 tsk ostlöpe (finns på apoteket)
1/2 tsk kanel
Rosmarinkaramell
1 dl socker
2 dl vatten
1 kvist rosmarin
Till servering
lingon
lättvispad grädde
ev finhackad rosmarin
Gör så här
02:00:00
00:40:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
3 stHäll i löpe INNAN du värmer mjölken. Annars koagulerar den inte. Löpe funkar inte i högpastöriserad mjölk, vilket den ju blir av två timmars kokande.
Anders
Fel dom smörgås mat äter vi det ej som efterät
Gunnar
Vad kommer det av att sötost är en efterät aldrig stöt på det ändå levt 34 år i Jämtland jag och de jag känner äter det som efterät ?
Gunnar