Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Semifreddo med rostad vit choklad och hallon

Semifreddo är en typ av glass som görs utan glassmaskin, liknande parfait. I detta recept gör vi semifreddon på en bas av mascarpone, grädde och ägg, som vi smaksätter med rostad vit choklad och serverar med hallon.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Semifreddo: Riv chokladen grovt på en bakpappersklädd plåt. Sprid ut till ett jämt lager på plåten. Rosta i mitten av ugnen 3-6 minuter tills den är gyllene. Låt svalna.
  3. Dela äggen och lägg gulor i en bunke och vitor i en annan. Vispa äggulorna pösiga med ½  dl av sockret (för 10-12 bitar) och vaniljpulver. Tillsätt mascarponen och vispa till en slät kräm. Vispa vitorna med resten av sockret till en fast maräng. Vispa grädden fast. Vänd först ner grädden i mascarponekrämen och sedan vitorna tillsammans med chokladen och ev rommen. Häll i en form som rymmer ca 2  liter (för 10-12 bitar) och frys minst 6 timmar.
  4. Hallon: lägg hallon och socker i en kastrull, låt koka upp och ta från värmen.
  5. Ta fram semifreddon ca 20 minuter före servering. Servera med de ljumna hallonen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i chokladen.
Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
  • 100 g vit choklad
  • 3 stora ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • ev 2 msk mörk rom
Hallon
  • 250 g frysta hallon
  • 2 - 3 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver