Sconespizza med älgskav och vitlökssås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Sconespizza med älgskav och vitlökssås

Ett annorlunda recept på pizza med älg och vitlökssås som passar bra att lyxa till vardagen med, eller servera till fest. Sconespizzan med älgskav blir fantastiskt god och du serverar den med råkostsallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Stek älgskavet otinat i hälften av oljan i en stekpanna. Skrapa med en gaffel så att sjoken lossar. Tillsätt lök och spiskummin. Stek ytterligare ca 2 minuter. Rör ner krossade tomater, honung och oregano. Koka upp och låt småkoka ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Gör sconesbotten under tiden.
  3. Sconesbotten: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Fördela matfettet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och tryck ut degen med mjölade händer till en stor pizza, ca 30 cm i diameter (för 4 port). Förgrädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  4. Ta ut plåten. Bred tomatröran på sconesbottnen. Toppa med riven ost. Sätt tillbaka mitt i ugnen ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg. Gör resten under tiden.
  5. Vitlökssås: Skala och finhacka vitlöken. Blanda med matyoghurt i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ansa, skala och skär ananasen i mindre bitar. Blanda med råkostsalladen i en skål. Häll på en dressing av resterande olja, vinäger, salt och peppar.
  7. Servera sconespizzan med vitlökssås och råkostsallad.

För alla

Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: gör sconesdegen på glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk, byt matyoghurt mot laktosfri medelhavsyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: använd laktosfritt matfett, byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad mjölkersättning, ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Kockknepet: Rostad vitlökssås.

Rå vitlök kan vara lite skarp i smaken. Ett knep är att först rosta den. Det lockar fram vitlökens naturliga sötma och ger en mer smakrik sås.

1. Skala och skär 2 vitlöksklyftor i tunna skivor. Fräs dem gyllene i 2 msk olivolja. Låt svalna.
2. Mixa med 1/2 dl matyoghurt.
3. Rör ner resterande matyoghurt. Smaka av med salt, peppar och gärna lite honung (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 rödlök
  • 240 g älgskav
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 150 g riven ost
  • 1/2 färsk riven ananas
  • 1 påse råkostsallad
  • 0,8 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt till dressingen
  • 1/2 krm peppar till dressingen
Sconesbotten
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk (gärna 3 %)
Vitlökssås
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 2 dl matyoghurt (10 %)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3384 kJ / 808 kCal