Sconespizza med älgskav och vitlökssås

Ett annorlunda recept på pizza med älg och vitlökssås som passar bra att lyxa till vardagen med, eller servera till fest. Sconespizzan med älgskav blir fantastiskt god och du serverar den med råkostsallad.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 50 2011

Ingredienser
4 portioner
1 rödlök
240 g älgskav
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
400 g krossade tomater
1 tsk honung
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm peppar
150 g riven ost
1/2 färsk riven ananas
1 påse råkostsallad
4/5 msk vitvinsvinäger
1 krm salt till dressingen
1/2 krm peppar till dressingen
Sconesbotten
5 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk (gärna 3 %)
Vitlökssås
2 små vitlöksklyftor
2 dl matyoghurt (10 %)
salt och peppar
För alla
Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: gör sconesdegen på glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk, byt matyoghurt mot laktosfri medelhavsyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: använd laktosfritt matfett, byt mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad mjölkersättning, ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Kockknepet: Rostad vitlökssås.
Rå vitlök kan vara lite skarp i smaken. Ett knep är att först rosta den. Det lockar fram vitlökens naturliga sötma och ger en mer smakrik sås.
1. Skala och skär 2 vitlöksklyftor i tunna skivor. Fräs dem gyllene i 2 msk olivolja. Låt svalna.
2. Mixa med 1/2 dl matyoghurt.
3. Rör ner resterande matyoghurt. Smaka av med salt, peppar och gärna lite honung (för 4 port).
Rå vitlök kan vara lite skarp i smaken. Ett knep är att först rosta den. Det lockar fram vitlökens naturliga sötma och ger en mer smakrik sås.
1. Skala och skär 2 vitlöksklyftor i tunna skivor. Fräs dem gyllene i 2 msk olivolja. Låt svalna.
2. Mixa med 1/2 dl matyoghurt.
3. Rör ner resterande matyoghurt. Smaka av med salt, peppar och gärna lite honung (för 4 port).
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3384 KJ / 808 kCal
Fett33.6 g
Kolhydrater85 g
Protein39.8 g
Kommentar
Hm, det här med älgskav och spiskummin.....mera vuxenmat tycker vi, lite för vild smak!
Krister
2011-12-21