Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Rotfruktssoppa med saffran

En mustig och hälsosam rotfruktssoppa som passar perfekt att bjuda på en ruggig höstkväll. Ge soppan en härligt varm gul färg och en lyxigare smak med saffran. Strö över lite färsk persilja och servera med ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint. Skala och skär rotfrukterna i små fyrkanter.
    Häll olivoljan i en gryta och lägg först ner löken, som får mjukfräsa en kort stund, sedan rotfrukterna. Rör om så att allt blir varmt i olivoljan.
  2. Häll i buljongen. Låt koka tills rotfrukterna blivit mjuka, ca 10 minuter
  3. Stöt saffranet med sockret och blanda ner. Pressa i citronsaften. Smaka av med salt och vitpeppar. Strö över persilja.

Tips

Servera med lantbröd som bryts och doppas i örtolja.
Örtolja: Mixa 1 knippa persilja med 1 knippa basilika, 3/4 dl olivolja, ev 1 vitlöksklyfta och en bit parmesanost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk morötter
  • 1/2 kålrot (à ca 800 g)
  • 1 bit rotselleri (à ca 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 1 dl röda linser
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 1 tsk socker
  • 1/2 pressad citron (1/2 motsvarar ca 2 msk juice)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippa persilja
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?