Rhum baba med saffran och clementin | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rhum baba med saffran och clementin

Ett sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Sikta mjölet i en bunke. Gör en fördjupning i mitten och smula sönder jästen i fördjupningen.
  2. Värm mjölken till ca 37°C. Häll ner den i mjölet och rör ut jästen.
  3. Vispa äggen pösiga i en skål och blanda ner dem i mjölblandningen. Vispa degen slät med elvisp. Låt degen stå övertäckt på dragfri plats tills den jäst till sin dubbla storlek. Det tar ca 30 minuter.
  4. Smörj och mjöla portionsformar eller en muffinsplåt.
  5. Skölj och skrubba clementinerna i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet från clementinerna.
  6. Rör smör, salt, socker och saffran pösigt. Blanda ner det i degen tillsammans med cementinskalet.  Rör degen ytterligare några minuter.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Fyll formarna med deg och låt jäsa ca 20 minuter.
  9. Sockerlag: Blanda vatten, socker, kryddor och russin. Koka lagen på medelhög värme 3-4 minuter under ständig omrörning. Låt den svalna något och rör i rom och klementinsaft.
  10. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 minuter, känn med en provsticka att kakorna är torra.
  11. Låt kakorna stå några minuter innan lagen skedas över. Skeda över ca hälften av lagen i omgångar över kakorna i formarna när de fortfarande är varma och suger åt sig av lagen. Stjälp upp kakorna när lagen sugits upp. Låt svalna.
  12. Till servering: Skär bort skalet från clementinerna och skär dem i skivor och blanda med resten av sockerlagen.
  13. Servera med lättvispad grädde och clementiner i sockerlagen.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och vispgrädde.

Näringsvärdet är beräknat per styck.

Ingredienser

Portioner: 12 st
Deg
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 motsvarar ca 150 g)
  • 2 tsk färsk jäst (2 tsk motsvarar ca 10 g)
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • smör till formen
  • rivet skal 2 clementiner
  • 75 g rumstempererat smör
  • 1 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 g saffran
Sockerlag
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 stjärnanis
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl gula russin
  • 3 msk mörk rom
  • saft från 2 clementiner
Till servering
  • 4 clementiner
  • sockerlag
  • 3 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1313 kJ / 313 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept