ÖVER 60 MIN | Medel

Pecannötpaj med choklad

Pecannötspaj med smak av nöt och choklad är ett klassiskt amerikanskt bakverk. Baka pecan pie hemma, du gör den med en mördegsbotten och härlig fyllning med pecannötter och choklad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev kallt vatten. Lägg degen i plastfolie i kylen 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och lägg över en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10-12 bitar). Tryck fast degen och skär bort överflödig deg på kanterna. Nagga med en gaffel och ställ i kylen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Sänk temperaturen i ugnen till 175°C.
  5. Fyllning: Rör ihop mjöl, socker, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt ägg, smör och bourbon och rör till en slät smet.
  6. Hacka 2 dl av nötterna (för 10-12 bitar) och vänd ner tillsammans med chokladen. Häll smeten i pajskalet och tryck ner resten av nötterna. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter.
  7. Serveringsförslag: Servera gärna med lättvispad grädde.

För alla

Kontrollera noga innehållet i chokladen.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, choklad och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör, choklad och grädde.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 3/4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 litet ägg (à ca 50 g)
  • 1 - 3 msk kallt vatten (vid behov)
Fyllning
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 150 g smält smör
  • 2 msk Bourbon
  • 3 dl pecannötter
  • 2 1/2 dl mörka chokladknappar eller hackad mörk choklad
Serveringsförslag
  • lättvispad grädde