Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Pannacotta med hjortronsås

Betyg
3 röster

Festlig och fantastiskt mumsig dessert som är lyxig nog för varenda tillställning! Med fruktsoda och vitt vin i hjortronsåsen får du en läskande blandning tillsammans med den gräddiga pannacottan. Garnera med extra hjortron vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1999.

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk socker
  • 200 g hjortron

Hjortronsås

  • 1 dl socker
  • 3/4 dl vatten
  • 250 g hjortron
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl fruktsoda

Så här gör du

Gör så här- texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången också. Tillsätt grädde, mjölk och socker i kastrullen. Rör om och koka upp. Ta kastrullen från värmen.
  3. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Rör ner dem så att de smälter i kastrullen. Lägg ner hjortronen. Ställ att svalna. Rör om då och då.
  4. Ta upp vaniljstången. Passera blandningen genom en finmaskig sil. Häll upp i 4 portionsformar eller i en stor form. Ställ kallt.
  5. Hjortronsås: Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Tillsätt hjortronen och mixa alltsammans. Passera genom finmaskig sil. Smaka av med vinet och fruktsodan. Ställ svalt.
  6. Stjälp upp puddingen, den stora delas i 4 bitar. Lägg upp och rippla sås runt. Garnera gärna med några hjortron.