Lättgravad grillad lax med dillpesto | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Lättgravad grillad lax med dillpesto

Genom att grava laxen blir den fast och fin i köttet. Det gör den även lätt att grilla. Här får den örtigt sällskap av en pesto på dill, prästost, parmesan, vitlök och solroskärnor.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Lax

  1. Blanda socker, salt, örter, citronskal, -juice och peppar.
  2. Dela laxfilésidan i 2 bitar. Lägg dem med skinnsidan ner på ett fat.
  3. Gnid in filéernas köttsida med sockerblandningen. Lägg ihop laxbitarna, köttsida mot köttsida. Lägg i dubbla plastpåsar.
  4. Låt laxen ligga i kylen på ett fat i 1 dygn. Vänd på laxen och låt ligga ytterligare 12 timmar.
  5. Grillning: Ta fram laxen och torka av den lätt med hushållspapper. Grilla på skinnsidan några minuter, gärna under lock. Skär laxen i tjocka skivor. Servera gärna med dillpesto.

Dillpesto

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en jämn röra men inte för länge, för då kan det bli beskt.
  2. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med solroskärnor.

För alla

Lättgravad grillad lax: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Dillpesto: Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 10
Lax
  • 1 hel sida laxfilé (ca 1,8 kg som varit fryst minst 3 dygn)
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 dl salt
  • 2 dl hackade örter (t ex dill, basilika, timjan, gräslök)
  • finrivet skal och juice av 1 citron
  • 1 tsk grovstött vitpeppar
Dillpesto
  • 6 dl grovhackad dill
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl riven prästost
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1/2 dl rostade solroskärnor
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • salt och peppar
  • 2 msk rostade solroskärnor till garnering
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info