Lättgravad grillad lax med dillpesto

Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat
2
Lättgravad grillad lax med dillpesto

Genom att grava laxen blir den fast och fin i köttet. Det gör den även lätt att grilla. Här får den örtigt sällskap av en pesto på dill, prästost, parmesan, vitlök och solroskärnor.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Lättgravad grillad lax med dillpesto

Ingredienser

10 portioner

Lax

1 hel sida laxfilé (ca 1,8 kg som varit fryst minst 3 dygn)
3/4 dl socker
1/2 dl salt
2 dl hackade örter (t ex dill, basilika, timjan, gräslök)
finrivet skal och juice av 1 citron
1 tsk grovstött vitpeppar

Dillpesto

6 dl grovhackad dill
1 dl rapsolja
2 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 dl rostade solroskärnor
1 msk färskpressad citronjuice
salt
peppar
2 msk rostade solroskärnor till garnering

Gör så här

Lax
Dillpesto

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat

Kommentarer

Leena Margareta, Minska på gravningstiden istället. 2-3 timmar räcker (med vändning efter halva tiden) Rolf

Rolf

2023-06-21

Det blev gott men alldeles för salt och då gillar jag verkligen salt! Nästa gång kommer jag minska på saltet samt öka på mängden citronskal och -saft.

Leena margareta

2020-07-06

Testa liknande recept

Dillpesto med Västerbottensost
Betyg 4.4 av 5.
8 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Persiljepesto
Betyg 4.2 av 5.
17 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Solrospesto
Betyg 4.2 av 5.
40 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Pesto på örtstjälkar
Betyg 4.3 av 5.
7 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Fläskfilé med solrospesto
Betyg 4.2 av 5.
17 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Grillad torsk i folie
Betyg 3.5 av 5.
40 personer har röstat
Under 30 min att tillaga