Lättgravad grillad lax med dillpesto

12
1
Lättgravad grillad lax med dillpesto

Genom att grava laxen blir den fast och fin i köttet. Det gör den även lätt att grilla. Här får den örtigt sällskap av en pesto på dill, prästost, parmesan, vitlök och solroskärnor.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Lättgravad grillad lax med dillpesto

Ingredienser

10 portioner

Lax

1 hel sida laxfilé (ca 1,8 kg som varit fryst minst 3 dygn)
3/4 dl socker
1/2 dl salt
2 dl hackade örter (t ex dill, basilika, timjan, gräslök)
finrivet skal och juice av 1 citron
1 tsk grovstött vitpeppar

Dillpesto

6 dl grovhackad dill
1 dl rapsolja
2 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 dl rostade solroskärnor
1 msk färskpressad citronjuice
salt och peppar
2 msk rostade solroskärnor till garnering

För alla

Lättgravad grillad lax: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Dillpesto: Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Gör så här

Lax
Dillpesto

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentar

Leena margareta

2020-07-06

Det blev gott men alldeles för salt och då gillar jag verkligen salt! Nästa gång kommer jag minska på saltet samt öka på mängden citronskal och -saft.

Testa liknande recept

Persiljepesto
Solrospesto
Broccolipaj