Lättgravad grillad lax med dillpesto

Genom att grava laxen blir den fast och fin i köttet. Det gör den även lätt att grilla. Här får den örtigt sällskap av en pesto på dill, prästost, parmesan, vitlök och solroskärnor.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2012

Ingredienser
10 portioner
Lax
1 hel sida laxfilé (ca 1,8 kg som varit fryst minst 3 dygn)
3/4 dl socker
1/2 dl salt
2 dl hackade örter (t ex dill, basilika, timjan, gräslök)
finrivet skal och juice av 1 citron
1 tsk grovstött vitpeppar
Dillpesto
6 dl grovhackad dill
1 dl rapsolja
2 dl riven prästost
1 dl riven parmesan
1 skalad vitlöksklyfta
1/2 dl rostade solroskärnor
1 msk färskpressad citronjuice
salt
peppar
2 msk rostade solroskärnor till garnering
Gör så här
Lax
12:00:00
Dillpesto
Har du lagat receptet?
Kommentarer
2 stLeena Margareta, Minska på gravningstiden istället. 2-3 timmar räcker (med vändning efter halva tiden) Rolf
Rolf
Det blev gott men alldeles för salt och då gillar jag verkligen salt! Nästa gång kommer jag minska på saltet samt öka på mängden citronskal och -saft.
Leena margareta