Knäckbräck

Ta ett nytt grepp på knäcken. Häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Sätt smak, antingen i smeten eller toppa bräcket med ett strössel. Med en digital termometer har du full koll på koket. Ju högre temperatur, desto hårdare blir knäcken.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2014

Ingredienser
1 sats
3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
60 g smör
Smaksättning 1
2 msk lakritspulver
finrivet skal av 1 citron
Smaksättning 2
4 msk kakao
3 droppar pepparmintolja
Topping 1
2 dl riven kokos
rivet skal av 1 lime
Topping 2
2 dl hackade nötter eller frön (t ex sötmandel, jordnötter, pistaschnötter, solrosfrön eller pumpakärnor)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per sats
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen exkl smaksättning och topping.
Energi16530 KJ / 3949 kCal
Fett169 g
Salt5.63 g
Kolhydrater598 g
Protein7 g
Kommentarer
5 stHar gjort detta recept i många år, viktigt att komma upp i tillräckligt hög temperatur, gärna 135 grader.
Elin
Nä, något saknas i denna beskrivningen för inte blir det ens i närheten av något knäckigt med detta, bara en sörja. Och ja, jag hade termometer i och inte blev det bättre för det! Kan inte alls rekommendera detta receptet, bara ett slöseri med en pengar och tid!
Sandra
Gör lakritsbräcken varje år.. mycket god! Men behöver extra mkt lakritspulver
Ulrika
Körde upp till 132 grader en god stund. Nu har den kallnat och är allt annat än knäckig. Mer som en seg kola. Trist.
Magnus
Jag gjorde satsen utan smaksättning samt med topping 2 och den blev jättegod. Första omgången fegade jag ur lite och lät den småkoka i början och det ledde till en slags mjuk kola och det lång tid att få upp temperaturen... Andra omgången lät jag den koka upp rejält och sedan småkoka och då blev den som knäck ska vara, dvs "knäckig" och det gick mycket snabbare.
Kristina